Haradinaj: Neće biti razmene teritorija ni korekcije granice

|   Info
Premijer privremenih institiucija u Prištini Ramuš Haradinaj poručio je građanima Kosova da ne treba da brinu o mogućem sporazumu sa Beogradom, razmeni terotorija ili korekciji granica, jer do toga neće doći.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: Tanjug

Kako prenosi RTK na srpskom jeziku, Haradinaj je na konferenciji za novinare posle povratka iz SAD rekao da američki zvaničnici smatraju da Kosovo treba da ostane u aktuelnim granicama.

"Svi su imali stav da je sporazum sa Srbijom o priznanju Kosova neophodan, ali ne i pomeranje granica ili razmena teritorija. Uveravam vas da nemate razloga za brigu, jer ideja o korekciji granica i razmeni teritorija nije potekla od SAD", rekao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da su glavne teme njegovih razgovora sa zvaničnicima SAD bile bezbednost, formiranje kosovske vojske, članstvo u Interpolu, kao i dijalog sa Beogradom.

"Naglasio sam da je neophodan pravno obavezujući sporazum (sa Brogradom), ali ne preko pomeranja granica ili teritorijalne razmene", naveo je Haradinaj.

Tvrdi i da su SAD "dale blagoslov" za transformaciju bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku.

"Mogu da dodam i to da neće biti odlaganja liberalizacije viznog režima Kosovu", rekao je Haradinaj, koji je, povodom posete Hašima Tačija jezeru Gazivode, rekao da Tači i treba da posećuje sve delove Kosova.