Hibridna oluja već u Grčkoj, talasi 11m, a šta nas čeka?

|   Info
Nema izgleda niti opasnosti da bi oluja nalik uraganu, koju često zovu Medikejn, mogla da pogodi Srbiju, izjavio je meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović.

 


Izvor: Tanjug

U narednom periodu u Srbiji, ali i većini evropskih zemalja očekuje se vreme kao i prethodnih dana, odnosno prijatne temperature bez većih padavina, kaže ovaj meteorolog.

"Vetrovito vreme koje smo imali početkom nedelje je bilo u sastavu hladnog talasa koji je tad stigao do nas, a do Grčke dan kasnije, pa se tamo ciklon sa oblačnošću zadržao dan-dva duže", rekao je Todorović, ističući da vetar i padavine na jugu Grčke nisu toliko jake, niti predstavljaju veliku opasnost.

Podsetimo, CNN je danas preneo da će moćna i retka oluja, nalik uraganu i tajfunu, pogoditi ovog vikenda istočni deo Sredozemlja. Američka televizija navodi da se radi o hibridnoj oluji koju često nazivaju Medikejn (Mediterranean + hurricane, srpski Medikejn - Mediteran + uragan).

Navodi se da će ova oluja tokom prolaska preko Sredozemnog mora verovatno poprimiti karakteristike uragana, a očekuje se da sutra polako pređe preko grčkog ostrva Krit i južnog dela Grčke i potom ubrza prema zapadnoj Turskoj.

Grčka Nacionalna opservatorija u Atini, koja prati kretanje moćne oluje iznad te zemlje, objavila je da se očekuje da oko Medikejna sutra u popodnevnim časovima stigne do obala Peloponeza.

ANA prenosi da je na meteorološkom servisu ove opservatorije Meteo.gr navedeno da se na moru između Peloponeza i ostrva Krit očekuju talasi viši od 11 metara.

Moćna oluja pogodila je danas južni deo Grčke, a oboreno drveće koje je pokidalo dalekovode izazvalo je nestanak struje u pojedinim delovima Atine, prenosi AP.

Navodi se da su zatvorene škole u grčkoj prestonici i u još nekim delovima zemlje, a spasilačke službe biće u pripravnosti celog vikenda. AP navodi i da se očekuju udari vetra brzine do 100 kilometara na čas.

Obnovljen je saobraćaj pojedinih trajektnih linija iz luka blizu Atine, koji je bio obustavljen prethodna dva dana, a zbog nevremena je bilo i otkazivanja avionskih letova.

Grčka nacionalna meteorološka služba EMY objavila je da se danas očekuje pogoršanje vremenskih uslova na ostrvu Krit, na Kikladima, a delom i na jugu i zapadu kontinentalne Grčke.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar