Iza kulisa "Nišvila"

|   Info
Iako veliki festivali kao što je "Nišvil" spolja izgledaju savršeno organizovano, u bekstejdžu se uvek dešavaju nepredviđene situacije. Ekskluzivno za RTS, direktor festivala otkrio nam je dve anegdote vezane su za nastupe Džipsi kingsa i saksofoniste Kenija Gereta.
Foto: KCN


Izvor: RTS

Dok je publika na Nišvilu uživala u fantastičnom koncertu američkog saksofoniste Kenija Gereta, nisu ni slutili da se desetak minuta pre toga iza bine odvijala prava drama. Trenutno najbolji džez saksofonista na svetu, nije želeo da čeka u bekstejdžu ni minut, pa se nezadovoljan uputio sa koferom pešice za Beograd. Organizatori su ga pronašli kod tehničkih fakulteta, oko kilometar i po od Tvrđave.

"Bend je već na sceni, priprema se da svira, a njega nema. Ja sam ga sustigo nekako i nalazim ga u mraku na izlazu ka Beogradu, on pešači i vuče kofer i kaže da neće da nastupi. Onda smo se ubeđivali i on nekako pristane. Međutim nije hteo da uđe u kola i kreće nazad pešice, mi ga pratimo, on izlazi na binu i nastaje čudo od svirke", kaže Ivan Blagojević, direktor festivala.

Koncert Džipsi kingsa bio je najposećeniji za 24 godine festivala. Međutim, zbog promena u menadžementu grupe i otkazivanja koncerta u Sofiji, organzatori Nišvila do poslednjeg trenutka nisu bili sigurni da li će Džipsi kings nastupiti.

"Videli smo da je situacija ozbiljna i da postoji ozbiljna mogućnost da dođe do skandala i otkazivana koncerta. Ja sam doneo odluku da im uplatim dodatne avio karte i one su koštale noverovatnih 700 evra po karti od Marseja do Sofije, ali trebalo je spasavati festival, jer oni ništa nisu preduzeli niti su kupili karte", objašnjava Blagojević.

Jedan od osnivača grupe Pako Baljard dobio je na Nišvilu Gran pri festivala - koji nosi ime Šabana Bajramovića. A kada se francuskoj grupi na bini pridružio orkestar Fejata i Nebojše Sejdića nastali su trenuci za pamćenje.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar