Džipsi kings na zatvaranju Nišvila

|   Slajder
Čuvena francuska grupa „Džipsi kings“, predvođeni gitaristom Pakom Baljardom, nastupiće večeras na završnoj večeri ovogodišnjeg „Nišvil džez festivala“.
Foto: KCN, Ružica Simonović

Ova jedinstvena putujuća muzička porodica ove godine slavi značajan jubilej, 25 godina postojanja, a na Nišvilu će dobiti najveću festivalsku nagradu Gran-pri - statuetu Šabana Bajramovića, koja se svake godine dodeljuje najznačajnijim svetskim muzičarima za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.

Prošlo je 25 godina otkada su „Džipsi kings“ zainteresovali svetsku publiku svojim prvim albumom koji je postao pravi fenomen, sertifikovani platinastim i zlatnim tiražima širom sveta, uvodeći milione slušalaca u jedinstvenu i neodoljivu mešavinu tradicionalnih flamenko stilova sa ritmovima zapadnjačkog pop i latino zvuka, a istovremeno lucidno koristeći elemente džipsi džez izraza.

Od tada je bend stalno na turneji, dospevši do najdaljih delova planete i prodao je skoro 20 miliona albuma.

U poslednjem periodu „Džipsi kings“ se diskografski vraćaju na scenu svojim devetim albumom Savor Flamenco.

Ovaj projekat omogućio je članovima grupe da prvi put u svojoj karijeri sami snime i isproduciraju svoj materijal i ne zavise od surovih pravila velikih izdavačkih kuća.

Tokom godina, muzika „Kingsa“ je uključila elemente latino i kubanskih stilova, arapsku etno-muziku, rege i džez gitarski zvuk koji često podseća na francuskog džipsi sving virtuoza Džanga Renarta.

Ipak, kao što se može čuti na njihovom novom albumu, nikad nisu izgubili jaku povezanost sa tradicionalnim flamenko zvukom iz njihovog nasledstva.

Bamboleo, Volare, You've got a friend in me su najveći hitovi ovog sastava koji su omiljeni kod više generacija publike, a „Džipsi kings“ su prepoznatljivi i po originalnoj i vrlo kvalitetnoj obradi velikog hita Hotel Kalifornija grupe „Igls“.

Članovi benda „Džipsi kings“ u vreme kada nisu na turnejama ili u studiju, žive sa svojim porodicama na jugu Francuske, u oblasti Montpeljer koja je u mnogim segmentima definisala njihov identitet i zvuk.

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar