"Nišvil" oborio sve rekorde: U nastupima 1000 izvođača uživalo 200 hiljada ljudi

|   Info
Muzički festival na Niškoj tvrđavi tokom deset dana pratilo više od 200.000 ljudi. Blagojević: Pojedini bendovi već rezervisali svoje nastupe za sledeću godinu
Foto: KCN


Izvor: Novosti


Na 20 festivalskih bina održano je 250 programa, nastupilo je 1.000 izvođača, koncerte je održalo 157 muzičkih

Ovo je bilans upravo završenog "Nišvila", koji se u niškoj Tvrđavi održava već 19 godina. Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da ove godine nisu obarali smao rekorde već su dali "domaći zadatak" svim evropskim festivalima i pokazali kakvu publiku treba da neguju, jer je sve prošlo bez incidenata. Već su, po njegovim rečima, počele i pripreme za sledeću manifestaciju, a pojedini bendovi su u utorak rezervisali svoje nastupe u glavnom programu.

- Ne bih da licitiram koliko je bilo ljudi na "mejn stejdžu" poslednje večeri festivala, ali siguran sam da je bilo više od 10.000. Skoro na svim binama je zabeležena veća poseta nego ranije, tako da je cifra od 200.000 posetilaca, koju smo najavili, bila apsolutno realna - kaže direktor festivala Ivan Blagojević i dodaje da je gradska kasa zbog toga punija za 100 do 150 miliona dinara.


Grad Niš je ove godine finansirao festival sa 28 miliona dinara ali mu se to, po Blagojevićevim rečima, višestruko isplatilo.

- Nisu u pitanju samo finansijski efekti već se ovako gradi imidž grada. Niš je tokom "Nišvila" svetska prestonica muzike i to više niko ne može da ospori - kaže Blagojević i ističe da je 80 odsto festivalskih programa bilo besplatno.


Festival su obogatile i pozorišne predstave, filmovi, proslavljen je 80. rođendan Supermena, a otvoren i Muzej džeza.

- Ovi programi su se pokazali kao pun pogodak, jer ne dolaze na "Nišvil" samo oni koji vole džez. A imali smo u publici i čitave porodice, od penzionera do mama sa bebama u kolicima, i svi su pokazali kako treba da se ponaša festivalska publika - zaključuje Blagojević.


SEDMA SILA

"Nišvil" je pratilo više od 500 akreditovanih novinara iz 150 redakcija i 50 "slobodnjaka", od čega je 20 odsto iz zemalja iz regiona i Evrope. U realizaciji festivala posebnu ulogu imalo je i 350 volontera koji su obavljali različite poslove za učesnike i publiku.


POMOĆ DRŽAVE

Direktor festivala apeluje na državu da "Nišvilu" omogući ravnopravan status sa ostalim festivalima, koji bi teško mogli da se svrstaju u deset najznačajnijih domaćih manifestacija, a imaju podršku.

 

 

 

 

 

 


   

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar