Izmene i dopune Zakona o kulturi

|   Info
Upravni odbori ustanova kulture biće u obavezi da raspisuju javne konkurse, dok će status vd stanja direktora moći da traje do godinu dana, a ne kao do sada četiri, pet godina, rečeno je na javnoj raspravi o nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi u Nišu koju je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja.
Foto: Kopernikus

Izmene i dopune zakona o kulturi podrazumevaće da direktori više neće moći da budu u vd stanju duže od godinu dana. Tako bi se smanjila zloupotreba ističe Predrag Blagojević, viši savetnik u Ministarstvu kulture i dodaje da će i upravni odbori morati da raspisuju javne konkurse, a ako ih ne raspišu da  daju obrazloženje zašto nisu. Promene će se desiti i na polju digitalizacije kulturnog nasleđa i nacionalnih penzija.Kako bi se ustanovilo da li se zakon u ustanovama kulture sprovodi biće predloženo da se uvede neka vrste kulturne inspekcije.

Do sada Ministarstvo kulture nije moglo da reaguje ako se ne poštuje zakon, dok će sada kada se uvede neka vrste inspekcije moći da se kontroliše rad ustanova, kaže Predrag Blagojević, viši savetnik u Ministarstvu kulture.

Javne rasprave su već održane u Subotici i Novom sadu , danas u Nišu, dok će se o izmenama Zakona o kulturi raspravljati i u Beogradu 12. aprila. Svi zainteresovani mogu da pošalju svoje predloge na mejl koji se nalazi na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, kaže Blagojević i dodaje da će svaki predlog biti razmatran pre nego što zakon na jesen uđe u Skupštinu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar