Izmene i dopune Zakona o službenoj i javnoj upotrebi srpskog jezika i pisma

|   Info
Ministarstvo kulture i informisanja prosledilo je Vladi Srbije zvaničan predlog o izmenama i dopunama “Zakona o službenoj i javnoj upotrebi jezika i pisma”.

Potvrdu da je Predlog zvanično poslat, izneo je i ministar Vladan Vukosavljević, tokom potpisivanja protokola o saradnji između Ministarstva kulture i Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Vukosavljević je izjavio da će taj dopunjeni zakon uskoro biti usvojen, ali da je spreman i očekuje polemiku koja će nesumnjivo da usledi u javnosti zahvaljujući izmenama zakona.

Novi predlog zakona se postavlja kao svojevrsni štit ćirilice, ali i kao promocija njene upotrebe u natpisima reklama, nazivima komapanija i medijima.

Sreto Tanasić, direktor Instituta za srpski jezik, ističe da je jezička politika važan deo državne politike i da je struka svesna svoje obaveze prema naciji.

Prema novom zakonu, službena upotreba jezika i pisma odnosila bi se, pored organa vlasti, i na obrazovne ustanove, medije, privredna preduzeća i javne ustanove svih vrsta. Posebna odredba se odnosi na nazive i obeležja preduzeća, firmi, zatim nazive robe i usluga, uputstva za upotrebu, informacije o svojstvu robe, što bi proveravala inspeksijska služba Ministarstva trgovine. Predviđene su i disciplinske i kaznene odredbe u slučaju povreda zakona, a nazivi firmi sa ćiriličnim obeležjima imaće male porezne olakšice.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar