Otvorena izložba "22 ćirilička tipografska pisma" Lazara Dimitrijevića u Jagodini

|   Info
"Ovo radim iz ljubavi, ne zbog novca. U svetu se tipografija više ceni" rekao je mladi, višestruko nagrađivani umetnik
Foto: TV Kopernikus

Izložba „22 ćirilička tipografska pisma“ mladog autora Lazara Dimitrijevića otvorena je prošle srede u foajeu Kulturnog centra „Svetozar Marković“ u Jagodini.

Lazar Dimitrijević rođen je 1981. godine u Bajinoj Bašti. Živi i radi u Kragujevcu, gde je studirao na Filološko-umetničkom fakultetu, na odseku za grafički dizajn. Autor je 40 tipografskih pisama, učesnik je brojnih samostalnih i grupnih izložbi i dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja. Izložbu je svojim govorom otvorila Marija Vulić iz jagodinskog Centra za kulturu, da bi posle reč prepustila Slobodanu Štetiću, čiji je student bio mladi umetnik:

-Lazar pripada najboljoj generaciji studenata iz koje su izrasli vrhunski grafički dizajneri. On pripada klasi profesora Dragana Pešića. Siguran sam da Lazara ovo nije zanimalo u prve dve godine, nego tek kada je počeo da se bavi pismom. Onda se zainteresovao i „eksplodirao“ je. Sve ovo što vidite ovde, svaku zapetu, svaku tačku, svaki znak, svako slovo, projektovao je Lazar Dimitrijević –rekao je Štetić između ostalog.

Lazar nam je otkrio šta ga je privuklo tipografiji:

-Profesor me je zainteresovao za ovu sferu umetnosti i ja sam jedini imao ambicije da nešto uradim po tom pitanju. U Srbiji je ovo nepoznanica, ali u svetu to ima cenu. Ćirilica koju ovde vidite nastala je iz mog entuzijazma, ne iz finansijskih razloga. Taj rad je više nagrađivan u svetu nego kod nas. Svaki font koji ovde vidite je prvo imao latinicu iz koje je izvedena ćirilica. Obaveza nas autora jeste da negujemo naše pismo, jer od latinice živimo, a ćirilicu volimo –rekao je Dimitrijević.

Lazar trenutno radi na fontu koji nosi naziv „Ernest“: radi se o personalnom pismu koje je zasnovano na rukopisima Ernesta Hemingveja. Zanimljivo je da je Lazar zajedno sa svojim kolegom Dušanom Jelesijevićem uradio font za kladionicu „Mocart“, što je prvi put u Srbiji da jedna firma angažuje dizajnera da uradi tipografsko pismo za njihove potrebe.

Dušan Miletić
 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar