Junker za jedinstven stav EU o pristupanju Zapadnog Balkana

|   Info
Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker pozvao je EU da definiše pristup kada je reč o ulasku Zapadnog Balkana u Uniju.
Foto: Fonet

 


Izvor: Tanjug, RTS


"Potrebna nam je definicija pristupanja Zapadnog Balkana. U suprotnom, drugi bi mogli to da iskoriste i oblikuju naše susedstvo", poručio je Junker u svom govoru o stanju Unije.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u svom godišnjem obraćanju Evropskom parlamentu naveo da je EU politika proširenja uspešna priča.

"Proširenje je uspešna priča, jer smo ujedinili Evropu istorijski i geografski", kaže Junker.

Naglasio je da je u politici proširenja ostalo još posla da se uradi i podsetio da EU mora da nastavi da izvozi stabilnost, onako kako to radi kada je proširenje u pitanju.

"Volim Evropu i voleću je zauvek"

Junker je pozvao EU na veće jedinstvo u svim oblastima unutrašnje i spoljne politike.

"Kada smo ujedinjeni mi Evropljani smo sila bez koje se ne može", rekao je Junker.

Ocenio je da je EU danas garant mira i pozvao na borbu protiv nacionalizma koji, prema njegovim rečima, ne traži rešenja već krivce.

"Kontinent uživa mir zahvaljujući EU", rekao je Junker.

Govoreći o stanju EU u 2018. godini predsednik Junker je podsetio da je Evropa u velikoj meri prevazišla ekonomsku i finansijsku krizu.

Pozvao je na jačanje Ekonomske i monetarne unije kako bi i zajednička valuta evro bila jača.

Junker se u svom poslednjem govoru sa mesta predsednika Komisije založio za otvorenu EU koja "ne okreće leđa drugima pogotovo ne onima koji pate". Pozvao je na "balansiranu reformu migracione politike" i kompromis unutar EU po tom pitanju.

"Trenutna rešenja u toj oblasti nam nisu dovoljna. Potrebno nam je više trajne i organizovane solidarnosti", kaže Junker.

Za jačanje spoljnih granica

Junker se založio za jačanje sigurnosti spoljnih granica EU, ali i ukidanje eventualnih unutrašnjih granica.

"Ukoliko one ostanu to je korak unazad za Evropu", ocenio je Junker.

Govoreći o migracionoj politici predsednik Evropske komisije pozvao je na borbu protiv ilegalne migracije, povratak onih koji su nelagalno ušli na teritoriju EU, ali i na otvaranje legalnih mogracionih puteva.

"Potrebna nam je kvalifikovana radna snaga", poručio je Junker.

Junker o Bregzitu

Govoreći o Bregzitu Žan Klod Junker je ponovio da poštuje odluku Velike Britanije da napusti Uniju, ali da duboko žali zbog toga. On je poručio da niko ko napusti EU ne može da ostene deo jednstvenog tržišta. Posebno je naglasio važnost rešavanja pitanja granice Sa Irskom, ali i budućih odnosa.

"Posle 29. marta 2019. godine Velika Britanija neće biti bilo koja treća zemlja već blizak prijatelj i partner EU", zaključio je Junker.

U svom govoru pred poslanicima Evropskog paralmenta Junker se založio za odbranu slobode medija u Evropi i poručio da slobodni mediji ne samju biti dovedeni u pitanje.

"Nema demokratije bez slobode izražavanja", kaže Junker.

Žan Klod Junker je predložio i kažnjavanje internet prlatformi kao što su Gugl, Fejsbuk i Tviter ukoliko postavljeni ekstremistički sadržaj ne ostrane u roku od sat vremena.

Predsednik Evropske komisije pozvao je i na odbranu vladavine prava u EU i pozvao na sankcionisanje svih koji te principe krše.

Junker je tokom svog govora pozavao na ukidanje dosadašnje prakse letnjeg računanja vremena.

"Volim Evropu i uvek ću je voleti", zaključio je Žan Klod Junker u završnoj reči svog polsednjeg govora o Stanju unije sa pozicije predsednika Evropske komisije.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar