Kako da znate da vašem telu nedostaje gvožđe?

|   Život
Ako osećate ove simptome koji ukazuju na manjak gvožđa u organizmu hitno idite kod lekara!
Foto: pixabay.com

 


Izvor: Lepa&Srećna


Manjak gvožđa uzrokuje smanjenje crvenih krvnih zrnaca i osoba kojoj nedostaje ovaj mineral dobija anemiju (malokrvnost), a evo kako da prepoznate ovaj nedostatak, piše Lepa & srećna.

Uzroci za nedostatak gvožđa su najčešće neadekvatna ishrana, bolesti creva a često se manjak gvožđa javlja u trudnoći i uzrokuje pojačano krvarenje. Simptomi koji ukazuju na nedostatak gvožđa su: konstantan osećaj umora, čak iako smo se naspavali, bledilo, gubljenje daha, glavobolje i vrtoglavice, jako i ubrzano lupanje srca, suva i oštećena koža i kosa, oticanje i bol u krajnicima i ustima, sindrom nemirne noge (stalno cupkate nogom), udubljenje na noktima (koilonihija), anksioznost, teške menstruacije i hladne šake i stopala.

Ako osećate ove simptome, hitno idite kod lekara. Kako biste sprečili nedostatak gvožđa važno je da organizam preko hrane snadbevate ovim važnim mineralom, pa se zato preporučuje da jedete crveno meso, zeleno povrće (spanać i kelj), suvo voće (suvo grožđe i kajsije), mahunarke, morske plodove, semenke i orašasto voće, žitarice i voće bogato vitaminom C. Dokazano je da vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, pa mnogi preporučuju dodatno uzimanje ovog vitamina kao dodatak ishrani. Takođe, ukoliko se utvrdi da je neophodno, lekar će vam prepisati uzimanje dodatnog gvožđa preko suplemenata da bi se sprečila anemija.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar