Krvnu grupu A pretvorili u 0

|   Život
Nučnici Univerziteta Britiš Kolumbija uspeli su da laboratorijskim testiranjima, pomoću anzima, promene krvnu grupu davaoca - tip A u univerzalni tip 0, prenosi BBC.
Foto: pixabay.com

   
Izvor: FoNet

Naučnici veruju da su otkrili siguran način promene krvne grupe davaoca u univerzalni tip "0", koji je često potreban u hitnim slučajevima kojima je potrebna transfuzija, a kada dode do nestašice odredenih krvnih grupa, piše BBC.

Naučnici su objasnili da su u laboratorijskim testiranjima koristili enzime koje stvaraju crevne bakterije i njima su uspeli da efikasno transformišu krvnu grupu A u krvnu grupu 0.

Enzim je svaki protein koji je u stanju katalizira neku biohemijsku reakciju u živim organizmima.

Kažu da bi klinička istraživanja mogla početi uskoro.

Oni su objasnili da su uz pomoć enzima iz crevnih bakterija uspeli da uklone antigene s površine crvenih krvnih ćelija davaoca (eritrocita), prisutnih kod krvne grupe A, ali ne i kod krvne grupe 0.

Njihovo uklanjanje u ovom procesu izuzetno je važno jer ti antigeni mogu prouzrokovari kobnu imuno reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu. To znaci da će imuni sistem primalaca krvi "pomisliti" da davatelj s krvnom grupom A zapravo ima krvnu grupu 0 i nece je napasti misleći da je strano telo.

U vanrednim i hitnim situacijama često je vrlo malo vremena za proveru krvne grupe pacijenta kojem je hitno potrebna krv, zbog cega službe za transfuziju na zalihama moraju imati dovoljne količine krvne grupe 0.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar