"Kineski dron – jedno od najsofisticiranijih naoružanja"

|   Info
Srbija će od Kine nabaviti jedno od najsofisticiranijih naoružanja i vojnu tehnologiju, koju gotovo da nemaju zemlje u okruženju, rekao je pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.
Foto: pixabay.com

 

Izvor: Tanjug


Nove borbene bespilotne letelice imaće sposobnost izviđanja, otkrivanja ciljeva danju i noću, kao i gađanja laserski vođenim bombama i raketama.


"To je spososbnost koje imaju samo najsposobnije vojske sveta, a koje će imati na raspolaganju Vojska Srbija", naglasio je Miloradović.

Pomoćnik ministra ukazuje da Vojska Srbije za sada nema takvu sposobnost, ali da to nema ni veliki broj zemalja u okruženju.

Paket, koji je ugovoren, kako kaže, obuhvataće i deo industrijske saradnje, odnosno transfera tehnologije.

Prema njegovim rečima, to će biti transfer tehnologije za integraciju složenih sistema u bespilotne letelice, na osnovu kojeg će bespilotne letelice, koje će biti proizvedene u Srbiji, biti opremane optoelektronskim sistemom.

Tako da će, kako je objasnio, naše letelice imati tri od ove četiri sposobnosti – moći će danju i noću da osmatraju bojište, prenose koordinate ciljeva i upravljaju artiljerijskom vatrom, navode laserski vođene bombe i rakete, koje će lansirati drugi efektori što zemaljska oruđa, ili druge bespilotne letelice.

Inače, radi se o dva sistema borbenih bespilotnih letelica nove generacije, a svaki sistem se sastoji od po tri drona, zemaljske kontrolne stanice i udaljenog video-terminala.

Pored toga, dogovoreno je da ostalih pet sistema naša zemlja pravi sama, uz kinesku tehnologiju.

Vojna saradnja sa Kinom ne ugrožava odnos sa drugim zemljama

Ovo su prvi oblici vojno-tehnološke saradnje sa Kinom, a imaju za cilj diverzifikaciju opreme Srbije, kao vojno neutralne zemlje.

Miloradović ocenjuje da ovaj aranžman ne može da ugrozi saradnju sa bilo kojim dosadašnjim partnerima.

"Nemamo ideoloških predrasuda kada je reč o nabavci oružja. Mi imamo zadatak da Vojsku Srbije opremimo što bolje i podignemo spososbnost sopstvene industrije da pravi naoružanja najsavremenije tehnologije", objašnjava Miloradović.

Ističe da od tog aranžmana Srbija može da ima ogromne koristi, jer u tehnološkom smislu, kada je o vojnoj tehnologiji reč, spada u jednu od najnaprednijih zemalja sveta.

Takođe, navodi da su uslovi koje nude kineske kompanije povoljne.

Miloradović očekuje da će prvi rezultati ove saradnje moći da se vide do kraja godine, a tokom sledeće godine trebalo bi da na našem nebu vidimo rezultate.