Spasioci idu od kuće do kuće, dronovi, potraga za decom

|   Info
Požari u predgrađima Atine pod kontrolom. Spasioci idu od kuće do kuće i traže preživele. Pomažu dronovi grčke vojske. Prema najnovijim infomacijama 81 žrtva.

 

Izvor: Tanjug, b92

Grčki mediji navode da su patrole vatrogasaca, grčkih vojnika i volonteri juče otkrili nova tela u blizini luke Rafina, koja se nalazi istočno od grčke prestonice. Među žrtvama je i 88-godišnja majka Nikosa Janopulosa koji je sa suprugom i dvoje dece stajao ispred njene spaljene kuće, dok su spasioci pretraživali svaku prostoriju.

Ugljenisano telo starice pronašli su u kupatilu. Janopulos je kazao da je on ranije već pretraživao kuću, ali tada nije spazio majčino telo pošto je sve bilo crno.

"Umrla je bespomoćna, ta 88-godišnja žena. Ja sam u požaru izgubio sopstvenu kuću koja je u blizini, a i majka mi je izgorela. Toliko je ljudi stradalo da je spasiocima trebalo tri dana da je pronadju", rekao je glasom koji se tresao Janopulos.

"Večernje novosti" pišu o potrazi za devetogodišnjim bliznakinjama Sofijoj i Vasiliki, čiji otac veruje da ih je video na omanjem brodu u luci Rafina.

Komesar EU za humanitarnu pomoć i rukovodjenje krizama, Hristos Stilijanides, stigao je u Grčku gde će koordinisati pomoć Unije u savladavanju pogubnih požara koji od ponedeljka besne na području istočne Atike.

"U Grčkoj sam kako bih izrazio solidarnost EU sa grčkim narodom. Evropa je uz Grčku u ovoj užasnoj tragediji. U ime cele Komisije, predsednika Žan-Kloda Junkera i svojih kolega, želim da izrazim naše najdublje saučešće porodicama svih koji su izgubili živote u ovim pogubnim požarima", rekao je Stilijanides.

On je naveo da će, zajedno sa grčkim vlastima, proceniti situaciju na terenu i videti kako zajedno mogu upotrebiti evropsku pomoć.

Evropski komesar je zahvalio zemljama članica Unije i drugim zemljama koje su ponudile pomoć Grčkoj u ovim teškim trenucima. "Na delu je evropska solidarnost. Evropa pruža pomoć u teškim vremenima", istakao je Stilijanides.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar