Grčka: Požari i dalje aktivni, traga se za preživelima

|   Slajder
U Kineti i Kalitehnopulisu na Atici već treći dan tinjaju požari, prenosi agencija ANA. Vatrena stihija odnela je najmanje 79 života, među kojima ima i dece. Povređeno je više od 200 ljudi, evakuisano skoro 1.000. Proglašena je trodnevna žalost i u toku je potraga za preživelima. Istražuje se šta je dovelo do više požara istovremeno, zbog čega se sumnja da su podmetnuti. Saučešće i pomoć u otklanjanju posledica požara nude Grčkoj mnoge države.

Izvor: Tanjug, Rojters

U Kineti, požari se šire na dva fronta – jedan prema Agioi Teodoroi i drugi prema Alepohori, a stanovnicima su lokalne vlasti još juče savetovali da se evakuišu

Kako se navodi, trenutno požare gasi 176 vatrogasaca sa 74 vozila, 37 planinara, avioni i helikopteri.

U gašenju požara u Kalitehnopulisu učestvuje 196 vatrogasaca sa 96 vozila, 10 mašina za gašenje požara, pet vojnih mašina i helikopter.

Predstavnik Vlade Dimitris Tzanakopulos kaže da je situacija i dalje kritična i da je gašenje otežano zbog munjevitog širenja vatre, usled jakog vetra.

Angažovane su i specijalne snage Kopnene vojske, kao i ratna mornarica sa jednom fregatom, dva desantna broda, tri helikoptera i tri ratna broda.

U požarima, koji su zahvatili Istočnu Atiku u predgrađu Atine pre dva dana, poginule su, prema najnovijim podacima spasilačke službe, 79 osoba, a mnogi se vode kao nestali, prenosi Rojters.

Sekunde između života i smrti – tako oni koji su za dlaku pobegli plamenu opisuju dramatičnost prethodne noći.

Simbol stradanja je selo Mati na severoistoku Atine, gde su na jednoj litici, nadomak mora pronađeni ugljenisani ostaci 26 osoba, odraslih i dece, koji su zagrljeni dočekali kraj.

"Dva i po sata smo stajali u vodi, u mraku i dimu. Problem je što su neki ljudi otplivali daleko, misleći da će na pučini biti bezbedni. Međutim, vetar je bio jak kao i morske struje koje su ih odnele jer su bili umorni. Ne znamo sudbinu 80 ljudi", kaže jedan od preživelih.

"Ja sam sada poput olupine... Moj životni rad i sve moje uspomene otišli su u nepovrat", govori žena koja je pogođena požarom.

Konačan broj stradalih je nemoguće utvrditi, jer je na mestu nekadašnjih kuća, automobila i drugih objekata – sada zgarište. Panagiotis Dagalos izgubio je suprugu.

"Sve se dogodilo tako brzo. Bili smo zajedno kod auta sa gomilom sveta koji je takođe pokušao da pobegne. Uzeo sam našu bebu i potrčao ka moru a moja žena... Ne znam šta se dogodilo... Mislim da je izgorela baš ovde", kaže Dagalos.

Nastavlja se potraga za preživelima. Obalska straža patrolira i spasava sve one koji su uspeli da pobegnu do udaljenih plaža i uvala.

Italija, Nemačka, Poljska i Francuska poslale su Grčkoj vatrogasce, protivpožarne avione, specijalizovana vozila... Pomoć su ponudile i Španija i Kipar.

Zvaničnici naše zemlje žale zbog tragedije koja je pogodila Atinu. Ukoliko bude potrebno, put Grčke krenuće i srpski spasioci.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar