Otrovni dim kulja u Melburnu, savet građanima da zatvore prozore i napuste grad

|   Info
Vatrogasci se u Melburnu bore sa jednim od najvećih požara u novijoj istoriji tog australijskog grada, nakon što se zapalilo skladište fabrike u zapadnom predgrađu Vest Futskrej. Čule su se i eksplozije.
Foto: RTS


Izvor: Tanjug

Zbog otrovnog dima koji kulja i širi se ka predgrađima zatvorene su desetine škola i obdaništa, a stanovništo je upozoreno da ostane u domovima i izbegava izlaganje dimu.

"Dim je otrovan. Ljudi ne bi trebalo da se nađu u njemu. Treba da ga izbegavaju po svaku cenu. Isključite klima uređaje, zatvorite prozore. Ako možete da odete negde drugde, tim bolje", rekao je inspektor Ken Braun.

Naveo je da se u skladištu između ostalog nalazi aceton i hemikalije koje se koriste za zavarivanje, kao i da su eksplozije predstavljale rizik po vatrogasce koji su stizali na mesto požara.

"Burad od 167 litara eksplodirala su i letela kroz vazduh", rekao je Braun.

Uzrok požara još nije poznat, a vlasti su saopštile da je zgrada u plamenu "izgrađena od azbesta" i da sadrži brojne hemikalije koje mogu da stvore snažan miris koji podseća na sredstvo za skidanje laka sa noktiju.

Australijska državna televizija Ej-Bi-Si prenosi da je požar izbio jutros po lokalnom vremenu i da se sa vatrenom stihijom bori oko 140 vatrogasaca uz pomoć 30 vatrogasnih kamiona.

Navodi se da se vatrogasci nadaju da će do kraja dana uspeti da obuzdaju požar, ali da će morati da dežuraju tokom noći i još "mnogo dana" dok vatra ne bude potpuno ugašena i teren očišćen.

"Ovo je svakako jedan od najvećih požara koji sam video u Melburnu dugo vremena", rekao je komandant Vatrogasne brigade Melburna Greg Lič.

Navodi se da su vlasti uputile stanovništvu upozorenje da se ne približava na 500 metara od požara, a sav saobraćaj se preusmerava dalje od tog područja.

Stanovnica obližnjeg kvarta Maribirnong Liza Fasiali izjavila je za Ej-Bi-Si da je po izlasku iz kuće naišla na otrovni dim. Ona je navela da pre toga nije gledala vesti na televiziji i nije znala za požar.

"Dimni oblak je bio potpuno nenormalan. Smrdelo je na spaljenu plastiku ili nekako hemijski. Oči su mi suzile kao lude", rekla je Fasiali.

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar