Ko je novi nemački ambasador koji danas stiže u Srbiju?

|   Info
Novi ambasador Nemačke u Srbiji biće Tomas Šib, potvrđeno je “Blicu” u nemačkoj ambasadi u Beogradu. On u prestonicu Srbije dolazi danas, a nakon predaje akreditivnih pisama, i zvanično stupa na dužnost.
Foto: GermanyUN / Twitter


Izvor: Blic

Šib (54) u Beograd dolazi iz Njujorka, gde je protekle četiri godine bio šef političkog odeljenja u nemačkom predstavništvu pri Ujedinjenim nacijama.

Budući nemački ambasador je po profesiji ekonomista, koji je završio i diplomatsku akademiju pri Saveznom ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, gde se stručno usavršavao za višu službu.

U diplomatiji je duže od dve decenije.

Zanimljivo je da mu Balkan nije nepoznanica, a jedno vreme je i radio na ovim prostorima, tačnije bio je referent u Ambasadi SR Nemačke u Sarajevu.

Osim toga, radio je i u Tanzaniji, zatim u Stalnoj misiji pri Evropskoj uniji u Briselu, a neko vreme i u Berlinu, u samom Saveznom ministarstvu spoljnih poslova.

Takođe, Šib je službovao i u Londonu, u nemačkoj ambasadi, gde je bio načelnik odeljenja za štampu.

Šib će na ambasadorskom mestu zameniti Aksela Ditmana, kome je istekao mandat, i koji se vratio u Berlin, gde je postavljen na novu funkciju - zamenik šefa odeljenja za Evropske poslove pri Mnistarsvu spoljnih poslova.

Po odlasku iz Srbije, sada već bivši ambasador Ditman naveo je da Nemačka snažno podržava evropski put Srbije i politiku regionalne stabilnosti, naglasivši potrebu unapređenja vladavine prava u okviru reformi za članstvo u Evropskoj uniji.