Berlin, Moskva i London šalju nove ambasadore

|   Info
Neke od ključnih svetskih sila, pogotovo kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, uskoro u Beograd šalju nove ambasadore, pišu današnje "Večernje novosti".

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

Iz Berlina je već najavljeno da stiže novi diplomatski predstavnik Tomas Šild koji će na čelu nemačke ambasade zameniti Aksela Ditmana. Šild dolazi iz misije Nemačke pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Mandat ističe i britanskom ambasadoru Denisu Kifu, a njegov naslednik očekuje se na jesen.

Promene očekuju i Ambasada Rusije, koju je čak šest godina vodio Aleksandar Čepurin. On bi posle Beograda trebalo da ode u diplomatsku penziju, a Kremlj bi na njegovo mesto mogao da pošalje Bocana Harčenka, odličnog poznavaoca balkanskih prilika i dokazanog prijatelja Srba.

Harčenko u ruskoj diplomatiji važi i za eksperta za rešavanje problema, a koga predsednik Vladimir Putin šalje u zemlje na koje Zapad vrši pritisak. Harčenko je bio ambasador Rusije u BiH od 2009. do avgusta 2014. godine, a pre toga dugogodišnji predstavnik Rusije u Kontakt grupi i, uz diplomate SAD i EU, predstavnik u posredničkoj trojci za rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije. Takođe, bio je član ruske delegacije na Dejtonskim mirovnim pregovorima i mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu.

Očekuje se da i Berlin i London za nove ambasadore u Srbiji imenuju iskusne karijerne diplomate, imajući u vidu da će u narednom periodu kosovsko pitanje i članstvo Srbije u Evropskoj uniji biti u vrhu.

Na kraju četvorogodišnjeg mandata je i kineski ambasador Li Mančang, ali u diplomatskim krugovima veruju da Peking najverovatnije neće u ovom trenutku vršiti promene u svojoj "ispostavi" u Beogradu.

Naime, procenjuje se da uvođenje novog diplomate "u igru" ne bi bilo produktivno u jeku značajnih projekata koje je Kina započela i u Srbiji i u ovom delu Evrope, a imajući u vidu da je Li odlično odradio posao i dao značajan doprinos jačanju veza Beograda i Pekinga.

Iz Beograda odlaze i ambasadorke Australije i Indije, Džulija Fini i Narinder Čohan, navele su "Novosti".

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar