Smena u ambasadi Srbije u kojoj je umalo izbila tuča

|   Info
Srbija bi uskoro mogla da dobije novog ambasadora u Parizu, a za to mesto je "viđena" dosadašnja otpravnica poslova ambasade u Londonu Nataša Marić.
Foto: Pexels

 

Izvor: Tanjug

Kako piše "Politika", ona bi na čelu ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva trebalo da zameni dosadašnjeg ambasadora Rajka Ristića, kojem je još u aprilu prošle godine istekao ambasadorski mandat od četiri godine.

List podseća da su se u aprilu sukobili Ristić i direktor Kulturnog centra u Parizu Radoslav Petrović, zbog čega je u francusku prestonicu ministar Ivica Dačić poslao izaslanike da ispitaju aktere incidenta.

U Parizu dolazi do još jedne promene. Umesto Darka Tanaskovića na čelu misije Srbije pri Unesku, kako je potvrđeno listu, biće postavljena pomoćnica ministra spoljnih poslova i šef Sektora za bilateralnu saradnju Tamara Rastovac. Ona je druga osoba koja s ovog mesta odlazi u diplomatsku službu, posle Gorana Aleksića, koji je prošle godine postao ambasdor u Rimu.

Od kada je u Parizu Tanasković je sa Ministarstvom spoljnih poslova i Vladom Srbije uspešno izvojevao bitku i sprečio da Priština dobije dovoljan broj glasova za učlanjenje u Unesko.

Prema pisanju nekih medija, nije bilo lako naći zamenu za Tanaskovića i zato se njegov boravak u Parizu odužio. Nova ambasadorka se, takođe, bavila Uneskom i zato je izbor pao baš na nju, navodi "Politika".

Srbija već punih godinu dana nema ni ambasadora u Velikoj Britanij. Početkom avgusta prošle godine, predsednik Aleksandar Vučić opozvao je ambasadora Ognjena Pribićevića.

Pribićevića će u Londonu, kako je potvrđeno listu, naslediti Aleksandra Joksimović, koja je od 2001. do 2004. godine bila pomoćnik ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovića, zadužena za informisanje, štampu i kulturu.

List navodi da su u osam ambasada, od 69 koliko ih zvanični Beograd ima širom sveta, trenutno umesto ambasadora otpravnici poslova. Osim Velike Britanije, takav slučaj je i sa Azerbejdžanom, Austrijom, Bosnom i Hercegovinom, Etiopijom, Zambijom, Libijom i Sirijom.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar