Korak u zaštiti autorskih prava

|   Info
Evropski parlament usvojio je Direktivu o autorskim pravima na digitalnom jedinstvenom tržištu (DSM) koju svetska i evropska novinarska organizacija ocenjuju kao "veliki iskorak u zaštiti autorskih prava" .

 

Izvor: FoNet

Članovi Evropskog parlamenta glasali su za izveštaj Komisije za pravne poslove Evropskog parlamenta (JURI) o predlogu Komisije za direktivu o autorskim pravima na digitalnom jedinstvenom tržištu sa 438 glasova za, 226 protiv i 39 uzdržanih.

Ovaj dokument podržale su hiljade autora i kreatora širom EU, uključujući desetine podružnica Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ) koje su aktivno vodile kampanju za odobravanje izveštaja JURI i suprostavljale se kampanji neistina i zastrašivanja koju su vodile moćne internet korporacije.

Novinarske asocijacije IFJ i EFJ pozdravile su glasanje koje je presudno za novinare da osiguraju zaradu od svog rada i ostanu nezavisni u svom izveštavanju, što je od suštinskog značaja za dobro funkcionisanje demokratskih društava, navodi se u zajednickom saopštenju dve najveće međunarodne novinarske asocijacije.

U saopštenju IFJ i EFJ posebno pozdravljaju to što će se u skladu sa članom 11 izveštaja Parlamenta, koristi koje proizilaze iz autorskih prava pošteno deliti između novinara i izdavača.

Pored toga, takozvani "trougao transparentnosti", koji je definisan u poglavlju 3 (članovi 14-16), predstavlja veliki korak napred za novinare i autore da steknu jaču kontrolu nad korišćenjem njihovog rada i naknadama koje dobijaju.

Nova klauzula uvodi obaveze izveštavanja o eksploataciji novinarskih dela i ostvarenih prihoda.

Novinari moraju biti obavešteni o korišćenju njihovih dela i prihoda ostvarenih tim korišcenjem, bilo da je reč o onlajn sferi, štampi ili elektronskom emitovanju.

Novinarima se takode mora omogućiti dodatna isplata kod eksploatacije njihovog autorstva mimo originalnih ugovora.

Mora im se pružiti prilika za rešavanje bilo kakvih sporova u postupcima medijacije ili pred sudovima.

Od suštinskog je znacaja to što ih u takvim slučajevima mogu zastupati njihovi sindikati, navodi se u saopštenju.

"Slavimo glasanje Evropskog parlamenta za DSM direktivu. To je veliki korak napred u odbrani novinarskih i autorskih prava, koje su godinama kršile tehnološki giganti. Nastavićemo sa kampanjom da Evropski savet uskladi propise sa ovom Direktivom", izjavio je generalni sekretar IFJ
Antoni Belanger.

Prijedlog Direktive o autorskim pravima na digitalnom tržištu, uključujući članove 11 i 13 koji su izazvali brojne polemike širom Evrope, pokrenuo je jedan od najžešćih lobističkih ratova u istoriji EU u kojem su snage odmeravali na jednoj strani medijske kuće i umetnička industrija, a na drugoj tehnodivovi i pobornici slobode interneta, prenose agencije iz Strazbura.

Polemika se najvećim delom vodila oko dva elementa predloga zakona - prvi je član 13. po kojem bi platforme kao poput Guglovog Jutjuba, bile zakonski odgovorne za kontrolu korišćenja sadržaja zaštićenog autorskim pravima kako bi se sprečilo potkradanje njihovih autora.

Drugi je član 11. koji bi uveo tzv. "susedna prava" autorskom pravu, odnosno tzv. "porez na linkove", po kojem bi novine, časopisi i novinske agencije morale dobijati naknadu za autorska prava kada bi Gugle ili druge internet stranice delile linkove na njihove članke, uključujući i kratke isečke ili izvode iz članaka.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar