Evropski parlament danas glasa o autorskim pravima

|   Info
Posle dve godine debate, poslanici Evropskog parlamenta trebalo bi danas da glasaju o zakonu koji bi mogao da promeni odnos snaga između proizvođača vesti, filmova, muzike i dominantnih internet platformi, koje njihove sadržaje stavljaju na svoje veb sajtove, a da im za to ne plaćaju nikakvu naknadu.

 

Foto: Tanjug

Podneta 2016. godine s ciljem da se ažurira zakon o autorskim pravima u doba Fejsbuka i Gugla, ova inicijativa je pokrenula žestok lobistički rat.
 
Inicijativu za izmenu zakona o autorskim pravima potpisali su i direktori 18 evropskih novinskih agencija, uključujući Tanjug, s ciljem da se Fejsbuk i Gugl obavežu da deo prihoda plate novinskim agencijama čiji sadržaj sada besplatno koriste.
 
Evropski parlamentarci su, međutim, sa približavanjem dana glasanja "bombardovani" milionima mejlova i hiljadama telefonskih poziva, s porukama utemeljenim na standardnim scenarijima koje su pisali lobisti. Neki su čak, kako tvrdi francuska poslanica u Evropskom parlamentu Vrižini Rozijer, dobili i pretnje smrću.
 
Šefovi najvećih evropskih novinskih agencija su u toj inicijativi naveli da je reč o tome da se zaustavi jednostavno rečeno "pljačka sadržaja informativnih medija i njihovih prihoda od oglašavanja, iza koje stoje internet divovi, pretnja i potrošačima i demokratiji". To je, kako su istakli, situacija koja uništava nezavisne medije.
 
Kako objašnjavaju evropske novinske agencije, Fejsbuk i Gugl besplatno koriste ogromnu količinu vesti i priloga štampanih medija i agencija i na tom sadržaju privlače sve veći broj oglašivača. Na taj način, oni dobijaju toliki deo reklamnog "kolača" da uspostavljaju monopol, o čemu svedoči podatak da su 2017. godine u njihovim ukupnim prihodima čak 80 odsto činili prihodi od oglašavanja na internetu.
 
Prema predloženoj izmeni zakona oni će morati da dele jedan deo prihoda sa autorima sadržaja.