"Ako EU ostavi Balkan van svojih grudi, ostaće bez srca"

|   Info
Ako EU ostavi Balkan van svojih grudi, mislim da će ostati bez srca, poručio je danas u Beogradu francuski senator Olivije Kadik.
Foto: Fonet

 

Izvor: Tanjug, B92

Kadik je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije istakao podršku Francuske u iznalaženju rešenja za KiM koje će, kaže, osnažiti stabilnost regiona. Francuski senator je naveo da su napori koje Srbija čini na putu ka EU veoma uočeni i da su razgovori koje su imali omogućili da se "francuski pogled na stanje na Balkanu dalje razvija".

Kako je rekao, rešavanje razlika "između Srbije i Kosova" je važno za stabilizaciju zapadnog Balkana i ostvarivanje evropskih perspektiva. Ponovio je podršku Francuske tom procesu i naveo da podržavaju napore rukovodstva obe strane da se dodje do sporazuma i razmotre sve opcije koje će dovesti do globalnog rešenja, a koje će osnažiti stabilnost regiona.

"Izuzetno sam srećan zbog onoga što čintiie na ovom polju i divim se vašoj hrabrosti" rekao je Kadik, obraćajući se srpskom predsedniku. On je ukazao i na reči jednog pisca koji je rekao da su Pariz i Berlin mozak Evrope, ali da se njeno srce nalazi na Balkanu. "Ako EU ostavi balkan van svojih grudi mislim da će ostati bez srca - čekamo vas svi sa velikim nestrpljenjem", poručio je Kadik.

On je naveo da je njegov sektor pre svega privreda i ekonomija i istakao značaj dolaska francuskog Vensana kao partnera za Beogradski aerodrom, ali i učešće u procesu prerade otpada, i dodao da je sve više firmi iz te zemlje koje investiraju u Srbiju što u nekom prethodnom periodu nije bio slučaj.

Kadik je rekao da je u poslednjih osam meseci osam kompanija iz Francuske započelo svoje poslovanje i naglasio da su sve one 100 odsto zadovoljne i da su napravile odličan posao dolaskom u Srbiju. To je ono što daje nadu, ali i daje potvrdu i podršku privredi Srbije, zaključio je Kadik.