Šta je sve senator rekao o "granicama", Vučiću, Rusima...

|   Info
Senator Ron Džonson je u opširnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa poslao nekoliko ozbiljnih poruka koje bacaju novo svetlo na politiku SAD prema Srbiji.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: B92, RSE

Na balkanskoj turneji on je najpre posetio Grčku i Makedoniju, a način za rešavanje njihovih sporova je naveo da je primer za, kako je istakao, Srbiju i Kosovo.

Prema njegovim rečima, rešenje mora doći od strana u sporu, te da “SAD žele da daju prostor obema stranama da budu fleksibilne i kreativne“, kao i da je to svrha njegove posete Beogradu i Prištini.

Kazao je i da SAD neće nametati nikakvo rešenje, a upitan da prokomentariše najave o promeni granica, istakao je da je zabrinutost zbog opasnosti od domino efekta legitimna.

Ključna poruka se odnosi na “različite“ stavove Berlina i Vašingtona po kosovskom pitanju.

“Rekao bih da je Nemačka povukla crvenu liniju, dok mi nismo, ali veoma podržavamo dijalog koji predvodi Evropska unija, u smislu približavanja dve strane. Pozdravljamo taj dijalog, ali ne podvlačimo nikakvu crtu“, istakao je Džonson.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o bivšem predsedniku Jugoslavije i haškom optuženiku Slobodanu Miloševiću izrečenu na Kosmetu, naveo je da nije pročitao njegov govor, ali i da ne bi mogao da ga opiše “kao velikog srpskog vođu“.

“Ja ne bih tako opisao Miloševića. Ne bih ga opisao kao velikog vođu“, naveo je Džonson.

Rekao je da nije pročitao ni izveštaj organizacije Fridom haus u kojoj stoji da je Srbija nazadovala u pogledu demokratije u 2017. godini više nego druge zemlje u regionu.

“Nisam pročitao to... Koliko ja shvatam, predsednik Vučić je posvećen članstvu Srbije u Evropskoj uniji (EU), a naravno ukoliko imate želju da postanete članica EU, morate da se pokažete u smislu demokratskih institucija, vladavine prava, nezavisnog sudstva, slobode medija. Ukoliko je to težnja predsednika Vučića, očigledno je da će morati da se uskladi sa zahtevima Evropske unije“, naveo je.

Istakao je i da je uticaj Moskve u regionu za žaljenje, te da bi želeo da Rusija bude prijateljski rival SAD, ali je “nažalost, pre suparnik“, da je namera Rusije da destabilizuje, a po pitanju Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu istakao je da to nije humanitarni centar, već pokušaj dalje destabilizacije.

Podsetimo, on je apelovao na predsednika Srbije da ne odobri osoblju tog centra diplomatski imunitet, što se do danas nije desilo.

“Verujem da je predsednik Vučić doneo svoju odluku. Ja sam izneo moj savet. Mi, naravno, cenimo činjenicu da nije dao diplomatski status tom humanitarnom centru, pod znacima navoda“, istakao je Džonson.

Na kraju je konstatovao da bi voleo da Donald Tramp posetio Balkan, ali i da on ne utvrđuje njegov raspored niti može da govori o njegovim prioritetima.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar