Kosovo nije prošlo u Interpol

|   Info
Odbijanje ulaska Kosova u Interplo je pobeda jedne male prkosne i ponosne zemlje izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandra Vučić u obračanju posle glasanja u Dubai. Vučić je dodao da je Srbija osnažila svoju pozoiciju, ali da zbog toga ne smemo da budemo euforični. I prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić smatra da je ovo velika pobeda Srbije i da je ovo glasanje dokaz da se ništa ne može rešavati na silu i bez Beograda.
foto:Tv Kopernikus


Na glasanju u generalnoj skupštini Interpola Kosovo danas  nije uspelo da dobije dovoljno glasova za članstvo u svetskoj policijskoj organizaciji. Posle glasanja gražanima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić. Vučić je kazao da se Srbija nadala dobrom rezultatu, ali da su ostvareni bolji rezultati od očekivanih u Interpolu.
"Ovo je uspeh male, prkosne i ponosne zemlje, koja ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu i koja mora da želi kompromis", kazao je Vučić u Predsedništvu Srbije.
Paragvaj  je jedina zemlja, za koju je Srbija verovala da će biti uzdržana, a glasala je za prijem Kosova. Prvi potrpedsednik vlade i Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je  da je odbijanje zahteva Kosova da se učlani u Interpol velika pobeda Srbije i srpskog naroda i dokaz da se ništa ne može rešavati na silu i bez dogovora sa Beogradom.
"Ja ovo pričam odavno. Ja sam im rekao da se ne prijavljuju (za Interpol), da se ne brukaju. Hteo sam da ih zaštitim od sramote. Neka sada objasne narodu kako ima 116 zemalja koji su ih priznali. Interpol ima 192 zemlje članice, u prvom krugu je glasalo 154. Za prijem je bilo 76 a protiv prijema 56, uzdržano je bilo 22 zemlje ali one se ne računaju. Njima je falilo 36 glasova da pobede. Pa sada neka objasne narodu jesmo li lagali kada smo govorili da su zemlje povlačile priznanja. ", rekao je Dačić.
Dačić je dodao da nije vreme da Srbija bude euforična ali je, ipak, ocenio da se radi o velikoj pobedi i debaklu Prištine. Predsednik Aleksandar Vučić u toku obračanja još jednom uputio poziv Albancima sa Kosova da neuspeh u Interpolu ne dožive kao debakl ili poraz, već kao malo rešenje. Vučić je još jednom podsetio da je rešenje u razgovoru  i dogovoru sa Beogradom. 
Pozivam  predstavnike vlasti u Prištini da ukinu taksu od deset odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH na Kosovo, navodeći da "nama nije padalo na pamet da zaustavimo njihovih 5.000 kamiona ili 30.000 kamiona koji dolaze na teritoriju Kosova" rekao je Vučić
Samoproglašena država Kosovo ni iz trećeg puta nije uspela da postane članica  Interpola.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar