Kosovska skupština za „crvene linije“ u pregovorima sa Beogradom

|   Info
Skupština Kosova održala je vanrednu sednicu na kojoj su poslanici raspravljali o mogućem dogovoru Beograda i Prištine o razmeni teritorije, ili korekciji granice, i predložili da se usvoji rezolucija koja će odrediti „crvene linije“ koje se u dijalogu ne mogu preći.

 

Izvor: Fonet

Sednici je prethodio zahtev 44 poslanika koji traže da se predsednik Kosova Hašim Tači spreči da u okviru dijaloga pregovara o teritorijalnim pitanjima.

Vladajuća koalicija predložila je šest tačaka Rezolucije o dijalogu Beograda i Prištine, koje je obrazložio poslanik Memlji Krasnići. Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji rekao je na početku sednice da u ovom trenutku „Kosovo ima samo jednog protivnika, a to su Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić“, kao i da bi danas više voleo da priča o viznoj liberalizaciji.

„Ponekad postoje političke igre koje se ovde igraju. Shvatam i frustraciju jednog dela poslanika opozicije, jer smo u nekim slučajevima imali različito mišljenje. Trebalo bi da budemo iskreni prema građanima, a ne da se takmičimo ko će koga više da napada“, rekao je Veselji. Kosovska opozicija zahteva da se Rezolucijom o dijalogu sa Srbijom definišu crvene linije kada je reč o teritoriji Kosova, ali da se dijalog ne prekida.

Avdulah Hoti iz DSK smatra da je Tačijev diskurs za navodnu međunarodnu podršku ovom procesu zavera iz tri razloga. Prvi razlog je da razmena teritorija nije rezultat promene politike kosovskih partnera, već je to ideja Beograda i Moskve, kako bi se sprečilo konsolidovanje Kosova.

Razmena teritorija, naveo je dalje Hoti, Kosovu ne obezbeđuje učlanjenje u UN, jer bi Kina trebalo da promeni stav, a ne obezbeđuje ni jasnu evropsku perspektivu, jer se stav Španije u pogledu nezavisnosti Kosova ne menja sa razmenom teritorije. „Najveća greška jednog lidera je kada svojim delovanjem stavi pod znak pitanja državu koju predstavlja, kada osporava njene granice. Kosovo je uvek osporavala samo Srbija, na to smo navikli, ali prvi put to čini naš predsednik. To Srbiji omogućava da međunarodnom faktoru kaže da sa Kosovom nešto nije u redu i to je izvanredna prednost za Srbiju“, ocenio je Gljauk Konjufca iz Samoopredeljenja.

Iz Alijanse za Budućnost Kosova su poručili da ne treba građane maltretirati praznim govorima, već da Rezolucija treba da bude ussvojena sa dve trećine glasova. „Ustav Kosova jasno određuje kako se štiti integritet i suverenitet zemlje. Zato nemojmo mnogo govoriti, predložimo rezoluciju i usvojimo je sa dve trećine glasova“, rekao je Ahmet Isufi iz AZBK. Vanrednoj sednici Skupštine prisustvovali su poslanici svih stranaka, osim poslanika Srpske liste, zbog čega su novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku ostali uskrećeni za prevod.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar