Kreativnost izvozni potencijal

|   Info
Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić prisustvovala je svečanom otvaranju 57. Oktobarskog salona, koji je večeras otvoren u Muzeju grada Beograda.
Foto: Fonet

 

Izvor: FoNet

Uoči otvaranja, predsednica Vlade je, zajedno sa našim umetnicima koji učestvuju na Salonu, obišla postavku i razgovarala o načinima na koji država može dodatno da unapredi uslove za njihovo stvaralaštvo.

"Kreativne industrije, kojima pripadaju i najveće kulturne manifestacije, su jedan od najbrže rastućih sektora naše ekonomije koji beleži rast od 37,4 odsto i koji zapošljava više od 100.000 ljudi i to 67 odsto mladih", istakla je Brnabić.

Upravo zato, dodala je ona, podrška njihovom razvoju jedan je od fokusa mojih aktivnosti u narednom periodu.

Brnabić je rekla da ulaganje u kreativne industrije ima za cilj da kreira jednu novu i drugačiju, nedovoljno poznatu sliku naše zemlje o kojoj se malo govori iako nas njeni rezultati svrtavaju u sam svetski vrh.

Sa tom namerom, osnovan je Savet za kreativne industrije koji ima za cilj davanje dodatne podrške ključnim događajima koji su platforma za edukaciju, međunarodnu razmenu i saradnju i najbolje nas reprezentuju u svetu, poput Oktobarskog salona.

"Savet za kreativne industrije trenutno radi na realizaciji oko 20 inicijativa koje će pomoći kreativnom sektoru, a tiču se rešavanja važnih sistemskih pitanja koja već dugo predstavljaju prepreku našim kreativnim stvaraocima iz različitih oblasti", naglasila je Brnabić i istakla da je "kreativnost naš najveći izvozni potencijal".

Oktobarski salon, koji je grad Beograd osnovao 1960. godine, i dalje je jedna od najznačajnijih izložbi iz oblasti savremene vizuelne umetnosti u Srbiji.

Međunarodni karakter, veliki broj najuglednijih domaćih i inostranih kustosa, više od hiljadu najznačajnijih umetnika iz Srbije, regiona i inostranstva i mnoštvo novootkrivenih, renoviranih, adaptiranih prostora za potrebe umetničkih sadržaja samo su neki od razloga zbog kojih Oktobarski salon i dalje jeste jedna od najznačajnijih umetničkih
manifestacija.

Na izložbi u Beogradu učestvuje 72 umetnika širom sveta.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar