Krkobabić: Zadrugama 800 miliona dinara bespovratnih sredstava

|   Info
Danas će biti objavljen konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama u Srbiji a ove godine, prema odluci Vlade, na raspolaganju je četiri puta više novca nego prošle godine, rekao je za RTS.
Foto: Fonet

Ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Milan Krkobabić kaže da u narednih 45 dana zadruge mogu da konkurišu za opredeljena sredtva u ukupnom iznosu od 825 miliona dinara.
„Novac im stoji na raspolaganju, očekujemo da se u narednih 45 dana ljudi prijave i da od jeseni počnemo sa realizacijom programa. Cilj je da u 500 sela otvorimo ili pomognemo rad zadruga“, rekao je Milan Krkobabić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prošle godine pomognut je rad 22 što starih što novoformiranih zadruga a ove godine se očekuje da se taj broj poveća na 60 do 70 zadruga.

„Samo za godinu dana je osnovano 240 zadruga. Stare zadruge su sve one koje su formirane pre 2017 godine. Za njih dajemo do 15 miliona bespovratnih sredstava a za nove do sedam i po miliona. Ove godine krećemo i u formiranje takozvanih složenih zadruga koje će moći da dobiju sredstva u visini do 60 miliona dinara. Sredstva su namenjena za nova stada, višegodišnje zasade, kupovinu nove tehnike i uvođenje novih tehnologija. Želja nam je da zadruge postanu strožeri budućeg razvoja sela“, naglasio je Krkobabić.

Ministar naglašava da je neophodno pratiti i analizirati efekte a oni su, kako kaže, već vidljivi. Jedan od primera je zadruga u Gadžinom Hanu koja već ima 50 novih kooperanata u proizvodnji lekovitog bilja.

„Naša šansa je poljoprivreda a to je ujedno spas za očuvanje sela. Poređenja radi Holandija godišnje ima 90 miliardi evra prometa poljoprivrednih proizvoda a mi dosegnemo do tri milijarde. I u idućoj godine očekujemo najmanje četiri puta više sredstava koja će biti uložena u zadruge“, rekao je za RTS Milan Krkobabić.

Izvor: RTS

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.