Kruševljanka preminula od posledica groznice Zapadnog Nila

|   Info
Na Klinici za infektivne bolesti u Nišu nalaze se dva pacijenta koja boluju od groznice Zapadnog Nila, a jedna žena je preminula od posledica te virusne infekcije, rekao je danas direktor te ustanove Miodrag Vrbić.

Izvor: Kurir.rs

"Zdravstveno stanje jednog obolelog je ozbiljno, on se nalazi u životnoj opasnosti, a drugi pacijent je dobro", izjavio je Vrbić.

Prema njegovim rečima, pacijentkinja iz Kruševca preminula je od groznice Zapadnog Nila prošle nedelje.

Tokom prethodnih nedelja agenciji Beta javljali su se pacijenti iz Niša koji su tvrdili da su bolovali od lakših oblika groznice Zapadnog Nila, ali do sada nije bilo potvrde lekara o pojavi te bolesti i na jugu Srbije.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" na području Srbije registrovano je 286 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, a 29 osoba je preminulo.

Najveći broj obolelih je sa području Vojvodine i Beograda, a po jedan obeleli registrovan je na području Zlatiborskog, Raškog i Pomoravskog okruga.

Groznica Zapadnog Nila je virusna infektivna bolest koja se prenosi ubodom komarca.

Oko 80 do 90 odsto osoba koje su inficirane virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome bolesti, a kod malog procenta zaraženih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu.

Kod pojedinih osoba, uglavnom starije životne dobi, dolazi do meningitisa i encefalitisa koji zahteva bolničko lečenje.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar