Kukan: EU nema nikog ko će Prištini da "udari šakom o sto"

|   Info
Evropski parlamentarac Eduard Kukan poručio je Evropskoj spoljnoj službi i Evropskoj komisiji da više "rade, a manje filozofiraju" u razgovorima sa Prištinom.
Foto: Fonet

 

Izvor: Tanjug

"Nema toga ko će u EU da udari rukom o sto i kaže: 'Ne radite to'!", kaže Kukan.

Predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom ocenio je da je situacija na Kosovu ”napeta i potencijalno eksplozivna” i založio se za konkretnije i direktnije angažovanje EU.

”Svi im pričamo, oni kažu da su nas čuli, ali neće ništa da urade. I šta EU tu može da uradi?”, zapitao je Kukan povodom odbijanja Prištine da povuče taksu na robu iz Srbije i BiH.

Kukan je naglasio da je ponašanje Prištine isto i kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga.

”Svi smo im rekli da to ne rade, počev od Stoltenberga, a oni nastavljaju. Šta će biti sledeće? Mi da nastavljamo da se nadamo, a oni da rade po svome?”, poručio je Kukan.

On je tokom debate o bezbednosnoj situaciji na Kosovu u Potkomitetu za bezbednost Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta poručio Evropskoj komisiji i Evropskoj spoljnoj službi da bi trebalo da budu direktniji i da više ”rade, a manje filozofiraju” u razgovorima sa Prištinom.

On je poručio da EU treba kategorično da kaže ”ne” najavama Prištine da bi SAD trebalo da se uključe u dijalog Beograda i Prištine.

”Srbija će onda želeti da se uključi i Rusija, a onda ćemo umesto bilateralnog dijaloga Beograda i Prištine imati mnogo širi međunarodni problem”, zaključio je Kukan.