Kukan: Normalizacija s Prištinom ključni uslov za EU

|   Info
Poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan rekao je danas da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan od ključnih uslova za evrointegraciju Srbije.
Foto: FoNet

Izvor: Beta

"Bitno je da se radi na tome. Očekujemo da se u potpunosti izrazi privrženost Beograda i Prištine dijalogu, i dodje do sveobuhvatnog i pravnoobavezujućeg sporazuma u skladu s medjunarodnim pravom", rekao je Kukan u obraćanju srpskim poslanicima.

Prema njegovim rečima, "sprovodjenje postignutih dogovora je od suštinskog značaja".

"Sada je ključni trenutak u pregovorima, kada Srbija treba da dokaže da njene institucije proizvode rezultate", naveo je Kukan.

On je naveo da parlament ima bitnu ulogu u procesu pridruživanja i da je efikasni parlamentarni nadzor od suštinskog značaja za pristupanje EU, dodavši da veliki broj amandmana na zakone koji se podnose "ograničava vreme i neke osnovne zakonodavne procese".

Kukan je pozvao da se procesuiraju i kazne slučajevi zastrašivanja, pretnji i nasilja nad novinarima. "Pozdravljamo rad na strategiji za medije, ali želimo konkretne rezultate", naveo je on.

Kako je rekao, ako Srbija želi da 2025. udje u EU, reforme moraju biti okončane do 2022. ili 2023, da bi bilo dovoljno vremena za ratifikaciju ugovora o pristupanju.

"Tekući tempo pregovora nije adekvatan za ulazak u EU 2025. godine, zato treba ubrzati reforme, pre svega u oblasti vladavine prava", naveo je Kukan.