Laketić: Komisija će biti proširena stručnjacima

|   Info
Izvršne presude italijanskih vojnika, koje su deo dokumentacije koju je Italija ustupila kao pomoć Srbiji u istraživanju posledica NATO bombardovanja, prevedene su i biće poslate Ministarstvu pravde i pravobranilaštvu kako bi se sagledale na adekvatan način, rekao je predsednik Komisije za istraživanje posledica bombradovanja 1999. godine Darko Laketić.

Izvor: Tanjug

 

Darko Laketić, s druge strane, podseća da je primarni zadatak Komisije da se naučno utvrdi istina, odnosno da se dobije odgovor zašto su određene maligne bolesti u Srbiji češće u odnosnu na neke druge zemlje.

Zbog toga će, prema njegovim rečima, Komisija biti proširena stručnjacima, a plan je da pored Batuta i kliničkih centara u njen sastav uđu i predstavnici Instituta za majku i dete, univerzitetskih dečjih klinika, Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja, Vinče...

"Ta statistika koja se odnosi na decu nam je vrlo bitna", rekao je Laketić za Tanjug.

Navodi da će se članovi Komisije sastati u septembru u Vranju gde će obići devet lokacija koje su označene kao kontaminirane.

Podseća da će zatražiti pomoć od Evropske unije u vezi sa kompletnom analizom terena, asanacijom zemljišta, tamo gde je ona potrebna, kao i za pomoć u lečenju bolesnika.

Laketić je rekao i da će poseta dece srpskih veterana Sardiniji koja je dogovorena prilikom posete predsednika Komisije italijanskog parlamenta Đan Pjer Skanua biti realizovana od 15. do 25. septembra.

Rad italijanske komisije rezultirao je presudama protiv odgovornih u vojnom vrhu, a formalno je prepoznato i priznato da je od osiromašenog uranijuma stradalo više od 400 ljudi, od azbesta 1.200, a ako se uključe i drugi razlozi, kao što su teški metali i drugi uzroci, govori se o 2.000 mrtvih i 7.000 obolelih.

Srpskoj komisiji za istraživanje posledica NATO bombardovanja ustupljena je dokumentacija i izveštaji od strane Komisije italijanskog parlamenta koji je vodio istragu o smrtnim slučajevima italijanskih vojnika u misijama u inostranstvu.

Kako je ranije rečeno, kada Srbija to bude zatražila, svi članovi italijanske komisije odazvaće se pozivu za saslušanje svedoka, koji će pomoći u istrazi.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar