Posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom

|   Info
Posledice bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine osiromašenim uranijumom prvi je međunarodni simpozijum održan u zgradi Univerziteta u Nišu.

Više od trideset domaćih i stranih naučnika izneće svoje naučne radove i dokaze o štetnosti bombardovanja SRJ kancerogenom municijom tokom 78 dana agresije, koji će koristiti u pripremanju tužbe koju pravni tim sprema ptoriv država članica NATO.
Prvi međunarodni simpozijum na kome će brojni eksperti zajedno sa domaćim stručnjacima, predstaviti naučne radove i dokaze koji će biti značajni za pripremu tužbe koju pravni tim sprema protiv država članica NATO održan je u Nišu. Jedan od inicijatora akcije pokretanje tužbe je Sreto Nogo. On je rekao da očekuje da se Srbija ujedini oko projekta koji prevazilazi nacionalne interese.

 

 

Srdjan Aleksić, organizator ovog simpozijuma kaže da je više od 20 odsto boraca, koje on zastupa preminulo od posledica kancera, da je najugroženiji jug Srbije i da će uspeti da dokažu ono što je Italijanima već pošlo za rukom. Italijani su dokazali da je osiromašeni uranijum na Kosmetu imao uticaja na bolest italijanskih vojnika.

Među učesnicima skupa je i bivši italijanski vojni pilot Domeniko Leđero, jedan od osnivača organizacije „Vojna opservatorija, koja se godinama bori da dokaže posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom u svetskim vojnim misijama. Leđero je rekao da ima dokumente koji ukazuju na NATO dejstvo kancerogenom municijom i da će je ustupiti Srbiji u cilju saznanja istine. On je dodao i da je NATO znao još 1994. godine da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali da je uprkos tome nastavio da ga koristi u bombardovanjima.
Članovi tima planiraju da tužbe podnesu pred nacionalnim sudovima 19 država članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju SRJ, ali postoji i ideja o potrebi formiranja ad hok međunarodnog suda koji bi bio nadležan za ovo pitanje.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar