Osiromašeni uranijum je sam vrh ledenog brega

|   Info
U vezi s uticajem bombardovanja na životnu sredinu, on je rekao da će se istraživati uticaj toksina i posle asanacije terena koju je uradio Institut „Vinča“.
Foto: KCN

 


Novosti online     

Predsednik Komisije za istragu posledica bombardovanja Srbije Darko Laketić izjavio je da će komisija u narednih desetak dana otići u Vranje i ocenio da će njeni rezultati definitivno implicirati pravni i politički put, naglasivši da je osiromašeni uranijum samo vrh ledenog brega, jer su tokom bombardovanja oslobađane i druge kancerogene materije.

Laketić je u jutarnjem Dnevniku RTS-a kazao da će Komisija u Vranju prikupiti informacije koje su značajne za nastanak određenih oboljenja.

- Komisija će prikupiti svedočenja od lica koja su imala kontakt s kontaminiranim terenom, kao i od njihovih porodica - najavio je Laketić.

Dokazi, pa tužbe za NATO bombardovanje

U vezi s uticajem bombardovanja na životnu sredinu, on je rekao da će se istraživati uticaj toksina i posle asanacije terena koju je uradio Institut „Vinča“.

Navodeći da je Vranje imalo problem s projektilima sa osiromašenim uranijumom, ukazao je na to da drugi gradovi imaju problema sa drugim toksinima.

- Osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega - kazao je Laketić.

On je podsetio da je u Pančevu gađana „Petrohemija“, u Novom Sadu rafinerija, a u Nišu i Kragujevcu trafo-stanice, iz kojih se oslobodilo trafo-ulje sa kancerogenim pirulenom.

- Komisija će ići na većinu lokacija, a gde ne bude išla, prikupić informacije sa terena - rekao je Laketić.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar