Leskovački karneval privukao hiljade ljudi, atmosfera kao u Brazilu

|   Info
Prva nedelja jula u gradu na Veternici je jedna velika scena na kojoj se održava mnogo maskenbala, festivala, radionica, izložba, koncerata. Centralni događaj karnevala je velika međunarodna karnevalska povorka, kada ulice Leskovaca podsećaju na Rio i Mediteran.
Foto: Televizija Kopernikus

Veliki broj karnevalskih grupa iz celog sveta garantuje dobru zabavu i provod . Tokom karnevala naići ćete na topao doček domaćina i raspoloženje koje će vam omogućiti da zaboravite na sve brige i probleme. Leskovac u doba karnevala mami osmehe svih ljudi, a stari topao duh leskovčana još više dobija na snazi. 13. Međunarodni karneval u Leskovcu je po broju direktnih karnevalskih programa najveći je u regionu.  Karneval fejs i bodi pejtinga, karneval frizura, tatua, mazoretkinja, veliki decji maskenbal, festival vatre učinili su da ovaj grad zablista u svom punom sjaju i širi ljubav, vedrinu, prijateljstvo i razmevanje. Više od 1000 učesnika iz zemlje i inostranstva pobrinulo se da posetioci osete čari najvećih karnevalskih centara. Kako kažu organizatori suština ovog karnevala nije samo u šarenolikosti i zabavi, već i u širenju svesti o zajedničkim vredonstima i povezivanju različitih naroda. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio je da je grad na Vetrnici poznat po karnevalima „za pamćenje“ još iz dvadesetih i tridesetih godina prošloga veka i da je obnovljen pre tačno 13 godina. Zahvaljujući svojoj originalnosti, Leskovački karneval postao je važan deo izuzetno bogate kulturne tradicije juga Srbije.

Prilikom prijema za predstavnike svih trupa karnevala podeljene su medalje i zahvalnice učesnicima, sponzorima i medijima, dok su karnevalsku povorku  predvodili predstavnici lokalne samouprave i gosti iz zemlje i inostranstva.

Marina Pavlović, iz Samba Mantock show grupe na Leskovačkom karnevalu učestvuje 7. put i kako kaže u Leskovcu se oseća kao kod kuće.  Brazilka iz Novog Sada je zajedno sa ostalim učesnica iz svoje grupe privukla najveću pažnju publike. Sa svojim raskošnim kostima koji su stigli direktno iz Ria De Zeneira ove Novosađanke, dobro poznate na leskovačkom karnevelu, najverodostojnije su prenele duh Mediterana.

Organizatori su naglasili da im je posebno zadovoljstvo što su po drugi put učesnici Karnevala deca iz Gračinice. Ekipa iz Hrvatske nije bila u prilici da dođe, iako je bila najavljena zbog utakmice. Ovogodišnji karneval okupio je i veliki broj posetilaca i pored nestabilnog vremena koji su, tokom festivala, uživali u nastupima, i različitim radionicama za decu.  Najbolja grupa festivala je leskovačka “Metamorfoza” koja je izvela igru leptira, najbolju koreografiju imali su Makedonci iz Prilepa sa performansom “Aladin i čarobna lampa”. Titulu za najbolju masku ponela je grupa „Festađuni“ iz Budve, dok su najbolju koreografiju imali članovi makedonske grupe „Aladin i čarobna lampa“. 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar