Lošiji položaj LGBTI+ osoba

|   Život
Centar za istraživanje i razvoj društva IDAES upozorio je danas, povodom Međunarodnog dana ponosa LGBTI+ osoba, da je položaj LGBTI+ građana i građanki lošiji nego prethodnih godina, a da je posebno pogođena oblast rada i zapošljavanja.
Foto: Pixabay

 

Izvor: Fonet

"Iako su u Srbiji ostvareni određeni normativni napreci u zaštiti prava LGBTI+ osoba, podaci iz godišnjeg istraživanje o položaju LGBTI+ osoba, kao i tematska istraživanja koja sprovodi IDEAS, ukazuju da je pred nama dug put ka postizanju društvenog prihvatanja i jednakih mogućnosti za LGBTI+ građane i građanke", navodi se u saopštenju.

Podaci pokazuju da je svakodnevica LGBTI+ osoba karakterisana učestalom diskriminacijom i neretko nasiljem koji se, između ostalog, javljaju u porodicama, školama, na poslu i drugim javnim mestima. Iz godine u godinu broj LGBTI+ građana koji je doživeo diskriminaciju u blagom je porastu.

Svaka druga LGBTI+ osoba doživela je diskriminaciju, a svaka četvrta nasilje. Posebno zabrinjava podatak da 94 odsto LGBTI+ osoba nema poverenje u mehanizme zaštite od diskriminacije. Kao posebno pogođena izdvaja se oblast rada i zapošljavanja, gde je svaka druga osoba doživela emocionalno nasilje, a devet odsto seksualno nasilje na radu. Takođe, 88 odsto LGBTI+ osoba smatra da poslodavci ne rade dovoljno na zabrani diskriminacije i inkluziji.

Predrasude, neprijateljsko okruženje i neravnopravni tretman često dovode do toga da LGBTI+ osobe kriju svoj identitet, tako da tek svaka deseta LGBTI+ osoba otvoreno govori o svom identitetu na poslu, što je dovelo do stvaranja takozvane kulture tišine gde su LGBTI+ osobe i njihovi problemi praktično nevidljivi u privatnom sektoru u Srbiji, saznaje se u ovom istraživanju.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar