Otvorena Nedelja ponosa, Parada u nedelju 16. septembra

|   Info
Nedelja ponosa otvorena je u Skupštini Beograda i trajaće do nedelje 16. septembra, kada će biti održana Parada ponosa Beograd 2018.
Foto: pixabay.com

 

Izvor: Beta ponedeljak


Direktor organizacije Civil rajt difender Goran Miletić najavio je da će svih 250 poslanika Skupštine Srbije dobiti pismo u kojem se navodi da su pripadnici LGBT zajednice i dalje izloženi diskriminaciji.

U pismu se navodi da već godinama LGBT zajednica traži regulisanje istopolnih zajednica, što je, prema njegovim rečima obaveza države kao članice Saveta Evrope.

Kako se navodi, potrebno je doneti moderan zakon o rodnom identitetu.

"Pripadnost političkoj partiji ne treba da igra ulogu u ovom slučaju... Pozivamo vas da podržite ova dva zakona javno i kada dođe red za glasanje", navodi se u pismu koje je pročitao Miletić.

Šef misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt presekao je crvenu traku i poželeo dobrodošlicu svima, a nedelju ponosa proglasio otvorenom.

Kartrajt se prisetio Parade od pre četiri godine i rekao da je Srbija odmakla, ali ne dovoljno daleko kada je reč o paradi ponosa.

On je ocenio da parada treba da predstavlja širu podršku iskazivanja različitosti u društvu.

Svečanom otvaranju "Nedelje ponosa" prisustvovao je i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio.

Organizatori su rekli da je do danas 2.500 ljudi posetilo Prajd info centar.

Tokom nedelje na programu su raličite radionice i kulturni sadržaji.

Večeras će u Kulturnom centru Grad biti otvorena izložba "Queer salon".

Sutra će od 10.00 u Medija centru organizacija Labris predstaviti svoj rad i zakon o istopolnim partnersvima, dok će od 17.00 u Jugoslovenskoj Kinoteci biti prikazan film "Poziv na večeru sa ubistvom", od 19.00 film "Stanica Termini", a od 21.00 "Doručak kod Tifanija". Sutra će u Prajd info centru biti otvorena i izložba "Bending gender" Robin Teniel.

U sredu će u 12.00 biti otvorena izložba "Invisible Stories" u Francuakom institutu, od 17.00 će u kinoteci biti prikazan film "Kapote", a za 19.00 je zakazana promocija prvog srpskog izdanja romana "Hladnokrvno" Trumana Kapotea, dok je za 21.00 zakazana projekcija "Hladnokrvnog ubistva".

Za četvrtak za 18.00 zakazana je projekcija filma "Poljubac leptira", a od 20.00 "Marble ass".

U petak od 17.00 biće održana debata o diskriminaciji u srednjim školama i na fakultetima, za 17.30 u Kinoteci zakazana je projekcija filma "Džej Edgar", od 20.00 "Pored mene", a za 22.30 u Domu omladine zakazan je Belgrade Pride drag show.

Za subotu je zakazan Prajd forum od 10.00 u Medija centru, a za 17.30 u Prajd info centru zakazana je diskusija na temu Lezbijke u Srbiji.

U nedelju će biti održana parada, a početak šetnje zakazan je za 14.00 sa Trga Slavija do Studentskog trga.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar