Parada ponosa u nedelju, od Slavije do Studentskog trga

|   Info
Parada ponosa biće održana u nedelju, sa šetnjom od Slavije do Studentskog trga, a počeće oko 14.30 sati, najavili su organizatori na konferenciji za medije.


"Kao i pethodnih godina, očekujemo da dođe premijerka, gradonačelnik i drugi", dodao je Miletić.

Kaže da će ulazi biti otvoreni od 12 sati, dok će program početi u 14 sati obraćanjem 'kume' parade, novinarke Suzane Trninić.

Pozvao je predstavnike medija da uđu na ulaz Slavija. Ove godine je obezbeđeno više ulaza: Slavija, iz Resavske ulice, ugao Makedonske i Kolarčeve, Prizrenske ulice, Zelenog venca i hotel Moskva.

Novina je što će kada šetnja bude završena program biti nastavljen u Studentskom parku, gde će biti obezbeđen poseban ulaz.

Takođe, novina je što će prajd info centar raditi do proleća, a ne samo mesec dana, kao ranijih godina.

Ponovo će biti upućeni zahtevi vladi, a Jovanka Todorović je rekla da imaju sedam zahteva: traži se odgovornost države i bolja zaštita prava kada je reč o LGBT populaciji, sankicionisanje svih slučajeva nasilja i zločina iz mržnje, usvajanje zakona o rodnom identitetu, usvajanje zakona o registrovanim istopolnim zajednicama, objektivno izveštavanje o LGBT zajednici, zatim reforma obrazovanja i izbacivanje diskriminatorskih sadržaja iz udžbenika kada je u pitanju LGBT i usvajanje zakona koji bi sprečio vršnjačko nasilje na osnovu rodnog identiteta i seksualne orijentacije.

Izmenjeno šest udžbenika zbog 'homofobičnog sadržaja'

Jedna od organizatora Parade ponosa Jovanka Todorović rekla je da je zbog 'homofobičnog sadržaja' po pitanju seksualne orijentacije i rodne ravnopravnosti ispravljeno šest udžbenika za srednjoškolce.

Todorovićeva je na konferenciji za novinare rekla da je pozitivna stvar što je država najavila promenu šest od ukupno osam spornih udžbenika za srednjoškolce, kao i da su u avgustu dobili informaciju da je šest udžbenika 'ispravljeno'.

Kako je rekla, organizacija Labris je uradila istraživanje još 2014. godine i analizirala 21 udžbenik.

"Pronađen je homofobičan sadržaj, gde su vrlo ružno i netačno sa medicinskog i psihološkog aspekta navedene netačne informacije po pitanju seksualne orijentacije i rodnog identiteta. I od osam udžbenika je šest ispravljeno. To su informacije koje imamo od prošlog meseca, a šta će biti sa preostala dva udžbenika nemamo informaciju. Mi insistiramo i na izmeni preostala dva udžbenika", rekla je Todorovićeva.

Aleksandar Savić iz organizacije Parade ponosa je rekao da tokom ovogodišnje Nedelje ponosa bio mnogo veći odziv mladih nego prethodnih godina.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar