Makron dolazi da pomogne Srbiji u vezi sa Kosovom i Metohijom

|   Info
Predsednik Francuske Emanuel Makron boraviće u Beogradu 5. i 6. decembra, a od posete nije odustao ni zbog demonstracija i nereda koji se poslednjih dana dešavaju na ulicama Pariza povodom povećanja poreza na gorivo, piše Blic.
Foto: Fonet


Izvor: Tanjug
 

Poznavaoci prilika kažu, da je pozitivna poruka i to što je francuski predsednik odlučio da prenoći u Beogradu, a da je veći deo programa posete sam sastavio.

Makron će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a tokom prvog dana posete biće upriličen zvaničan doček. Nakon sastanka sa Vučićem biće održana zajednička konferencija za štampu, a potom i večera na kojoj će domaćin biti predsednik Srbije.

Drugi dan biće uglavnom posvećen žrtvama Prvog svetskog rata, navodi list.

Francuski predsednik dolazi samo u Srbiju, a njegov dolazak nije deo neke šire balkanske turneje. Iako je njegov raspored već tokom leta bio ispunjen do kraja godine, Makron je naložio saradnicima da neki od termina oslobode kako bi se realizovala poseta Beogradu, navodi "Blic".

"Sve je isplanirano tako da se pokaže jasno poštovanje za srpske žrtve iz Prvog svetskog rata, posebno nakon skandala i propusta koje je nedavno u Parizu napravio njegov protokol. Očekuje se da se Vučić i Makron obrate građanima na Kalemegdanu, ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj", rekao je izvor "Blica" upoznat sa programom posete.

Makron će, kako se očekuje, tokom razgovora sa predsednikom Vučićem podržati svaku ideju razgraničenja, odnosno predlog koji Srbija iznese kao prihvatljiv za konačno rešenje kosovskog pitanja, piše Blic.

Navodi se da je on to već poručio Vučiću tokom njegove posete Francuskoj, a sigurno će biti reči i o sve učestalijim provokacijama Prištine u poslednjih nekoliko nedelja, posebno po pitanju podizanja taksi na 100 odsto.

Iako je Makron pre nekoliko meseci izjavio da Evropska unija ne treba da prihvati novu članicu sve dok se taj blok dublje ne integriše i ne sprovede temeljne reforme, izvor "Blica" tvrdi da Makron nije protiv proširenja, već smatra da je pre svega neophodno srediti stanje u EU.

"On je samo zagovornik toga da se EU mora utegnuti, da nema iskakanja poput onog što čine Poljska, Slovačka, Hrvatska ili Mađarska, koje se ponašaju kao članice samo onda kada njima to odgovara, dok pružaju otpor kada treba da podrže određene predloge Unije, poput onog o upravljanju migrantskom krizom", navodi sagovornik lista.