Makron: Priča o prodaji oružja je demagogija

|   Info
Francuski predsednik Emanuel Makron je danas ocenio da je "priča o obustavi prodaje oružja Saudijskoj Arabiji čista demagogija".

 

Izvor: Beta

Pozivi da se prekinu ugovori o prodaji oružja Rijadu stigli su posle ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"Veoma se divim onima koji, pre nego što saznaju sve, kažu 'hajde da više ne prodajemo oružje'. Oni nekad prodaju više od Francuske kroz zajednička ulaganja", rekao je Makron. Nemačka je ranije pozvala evropske zemlje da prestanu s izvozom oružja u Saudijsku Arabiju. 

Govoreći na konferenciji u Bratislavi, Makron je izjavio da prodaja oružja "nema ništa s Kašogijem i ne treba ih mešati". 

"Kakva je veza prodaje oružja i Kašogija? Razumem povezanost s Jemenom ali s Kašogijem nema nikakve. Ako se žele sankcije, treba ih uvesti u svim oblastima. U tom slučaju treba obustaviti izvoz automobila", naveo je francuski predsednik. 

Makron je rekao da čeka da se "činjenice i odgovorna lica jasno ustanove" da bi im bile uvedene sankcije, koje bi morale biti "jasne, koherentne i povezane s ubistvom". 

Saudijska Arabija je jedan od najvećih kupaca francuskog oružja, a zaostaje samo za Egiptom.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar