Memorandum o razumevanju Srbije i Svetskog ekonomskog foruma

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i direktorka Svetskog ekonomskog foruma za Evropu i Evroaziju, Martina Larkin, potpisale su Memorandum o razumevanju između Srbije i Svetskog ekonomskog foruma.
Foto: FoNet

Izvor:Tanjug, RTS

Predsednica Vlade istakla je da potpisivanjem ovog memoranduma Srbija dobija još jednog pouzdanog partnera u razvoju preduzetništva, podsticanju inovacija i ekonomije zasnovane na znanju dok je Svetski ekonomski forum dobio značajnog partnera u ovom delu Evrope, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. 

"Ovo je potvrda koliko Vlada Srbije gleda u budućnost i radi na tome da stvori uslove za razvoj i napredak koje nijedna generacija do sada nije imala", izjavila je Brnabićeva, koja je član grupe "Novi lideri za Evropu" u okviru Svetskog ekonomskog foruma. 

Ona je istakla i da će rezultati ove saradnje biti vidljivi u čitavom regionu, ne samo u Srbiji, jer se planira nekoliko velikih regionalnih inicijativa.

Navela je da su to formiranje Centra za četvrtu industrijsku revoluciju, organizacija regionalnog Samita jugoistočne Evrope u 2019. godini, uspostavljanje Saveta za konkurentnost Zapadnog Balkana i saradnju sa centrom za bezbednost na internetu Svetskog ekonomskog foruma, navela je premijerka. 

Izražavajući uverenje da će ovaj memorandum pomoći razvoj celog regiona, izjavila je da će razgovarati o nauci i kako da zajedno sa Svetskim ekonomskim forumom radimo na tome da se Zapadni Balkan brže razvija i da modernizujemo ekonomiju, jačamo saradnju i stabilnost.

"Bez stabilnog regiona nema ni pojedinačne stabilnosti ni ekonomskog razvoja", zaključila je Brnabićeva.

"Primetan ekonomski napredak Srbije" 

Larkinova je izjavila da je primetan ekonomski napredak koji je Srbija ostvarila u prethodnom periodu.  

"Srbija je pokazala i sav potencijal za svoj dalji razvoj i što je još važnije, pokazala je da ima potencijala da bude katalizator napretka u čitavom regionu. Podržavamo okrenutost Srbije ka modernim tehnologijama i želim da zahvalim lično predsednici Vlade Ani Brnabić na njenom trudu i zalaganju za potpisivanje ovog sporazuma", istakla je Larkinova.

Potpisivanje ovog memoranduma rezultat je niza zajedničkih inicijativa Vlade Srbije, kao i predsednika Republike Srbije, sa Svetskim ekonomskim forumom i potvrda vizije koju dele Vlada i ova prestižna međunarodna organizacija, a čiji fokus je budućnost i razvojne šanse koje pruža četvrta industrijska revolucija,

Srbija je tako postala jedina zemlja u regionu koja je potpisala direktni Memorandum o razumevanju sa Svetskim ekonomskim forumom što govori o pažnji koju Svetski ekonomski forum pruža Srbiji i prepoznavanju potencijala Srbije - od privrede, preko obrazovanja, do nauke i inovacija".

Svetski ekonomski forum predstavlja međunarodnu neprofitnu organizaciju, koja još od 1971. godine okuplja donosioce odluka koji utiču na svetske ekonomske trendove i analizira strategije u vezi sa najaktuelnijim političkim, ekonomskim, društvenim i bezbednosnim temama.