Ekonomski izgledi dobri

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na sednici Skupštine Privredne komore Srbije, da ekonomski pokazatelji Srbije izgledaju dobro i pokazuju ozdravljenje privrede, a da Vlada Srbije za to duguje zahvalnost privrednicima koji su odlučili da ostanu u Srbiji.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Brnabić je rekla da je javni dug na nivou od 54 odsto bruto društvenog proizvoda, da je nezaposlenost 11,3 odsto, da je priliv od stranih investivija u 2017. godini bio 2,6 milijarde evra, a ove je oko devet odsto veći.

Prema njenim rečima, rast BDP u prvih 10 meseci ove godine iznosio je 4,5 odsto, inflacija ostaje stabilna i u planiranim granicama, a kurs dinara prema evru biće stabilan.

Brnabić je rekla da će Vlada Srbije više pažnje posvetiti malim i srednjim preduzećima i da cilj ostaje stvaranje boljih uslova za privredu.

Ona je podsetila da se od 1. januara ukida porez za nezaposlenost na teret poslodavca, da država smanjuje poresko opterećenje neto plata sa 63 na 62 odsto, što će osloboditi oko 10 milijardi dinara za poslodavce i izrazila
nadu da će to uložiti u povećanje zarada.

Premijerka je izajvila da je Srbija počela reformu parafiskalnih nameta, da nastavlja modernizaciju javne uprave i da će uskoro biti donet zakon o arhivskoj građi, kako bi se omogućila elektronska arhiva, što će privrednicima uštedeti novac koji troše na arhiviranje i da će od januara početi da radi elektronska prijava sezonskih radnika.

Planira se reforma katastra, olakšavanje i ubrzavanje stečaja, kao i uvođenje elektronskog plaćanja poreza na imovinu, istakla je premijerka.

Na kraju je rekla da je srećna što je danas, kada je težak dan, zbog toga što je Srbija primljena u Cern i što je potpisan memorandum o razumevanju sa Svetskim ekonomskim forumom.

"To pokazuje čime se Srbija, za razliku od nekih drugih bavi", istakla je Brnabić.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je PKS sarađivala sa Vladom na pripremanju zakona, ali i dala smernice za budući razvoj i da je u 2018. godina PKS bila "nikada bliže" privrednicima.

On je najavio da će PKS u narednoj godini boriti za poreska rasterećenja, smanjenje poreza i doprinosa na zarade i da će se u narednom petogodišnjem periodu razmatrati mogućnost da poresko opterećenje zarada bude smanjeno na 46 odsto, smanjenje poreza na dobit pravnih lica sa 15 na 10 odsto, ponovno uvođenje poreskog kredita i nalaženje rešenja za problem zloupotrebe bolovanja.

Foto: FoNet