Mali o reformama do 2021. pred SES-om

|   Info
Ministar finansija Siniša Mali predstavio je Program ekonomskih reformi od 2019. do 2021. godine.

Izvor: B92, Beta

Mali je Program predstavio na zajedničkoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Srbije i Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta.

"Besmisleno bi bilo da Vlada priprema Program ekonomskih i strukturnih reformi a da u tome ne učestvuje Socijalno-ekonomski savet, poslodavci i sindikati. Nastavljamo diskusiju sa privrednicima, a u januaru bi trebalo da predstavimo ovaj program i organizacijama socijalnih udruženja, kao i nevladinim organizacijama", rekao je Mali u Skupštini Vojvodine.

Program ekonomskih reformi, kako je dodao, sadrži makroekonomske pokazatelje i usmerenja u naredne tri godine, kao i set strukturnih reformi koje treba da se sprovedu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"U budžetu imamo suficit treću godinu zaredom, a ove godine će iznositi 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Sledeće godine planiramo samo deficit od 0,5 odsto, dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u, visoke javne investicije. Uveli smo niz poreskih olakšica, poreskih inicijativa i podsticaja da bi nam ekonomija bila još konkurentnija i atraktivnija", rekao je Mali.

Govoreći o strukturnim reformama on je kazao da je u planu reforma tržišta energije i transporta, sektorski razvoj, popravljanje poslovnog ambijenta i efikasnija borba protiv sive ekonomije.

"Predviđene su i reforme u oblasti istraživanja, razvoja, inovacija i digitalne ekonomije, a radiće se i na trgovinskim reformama, obrazovanju i veštinama, zapošljavanju i tržištu rada, kao i socijalnoj zaštiti i uključivanju", najavio je Mali.

Dodao je da će u prvom kvartalu naredne godine biti usvojena metodologija ocene kapitalnih investicija u Srbiji, sa definisanim prioritetima, kako bi se znalo šta i kako se radi, koji su mehanizmi, dinamika, ali i kakva je kontrola.

"Takođe, razmišlja se i o poboljšanju pristupa finansijskim sredstvima za finansiranje javnih investicija, uspostavljanju održivog sistema finansiranja zaštite životne sredine, unapredjenjem funkcionisanja Zelenog fonda", kazao je ministar.

Po njegovim rečima planiran je nastavak unapređenja korporativnog upravljanja u javnim preduzećima, pojednostavljenje postupaka za poslovanje preduzeća, delotvornosti inspekcijskog nadzora i geoprostornog sektora, kao podrška investicionom odlučivanju.

Mali je izrazio očekivanje da će partneri Vlade Srbije iz Socijalno-ekonomskog saveta, Unija poslodavaca Srbije i reprezentativni sindikati, svojim konstruktivnim predlozima i rešenjima doprineti izradi Programa ekonomskih reformi u naredne tri godine, i da nije isključeno i formiranje zajedničkih tela koja će se baviti merama koje će biti deo tog programa.

Planirano je da Vlada Srbije do kraja januara iduće godine usvoji Program ekonomskih reformi i dostavi ga Evropskoj komisiji.