Merkel: Neki smatraju da je najbolje ako misle samo na sebe

|   Info
Nemačka kancelarka Angela Merkel snažno se založila za međunarodnu saradnju i kompromise u eri populizma, u svom današnjem obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

 

Izvor:Tanjug

"Ovih dana neki smatraju da je najbolje ako svako misli samo na sebe. Sumnjam u to. Zapad se mora suprotstaviti fragmentaciji multilateralnog sveta reformom globalnih institucija. Multilateralne institucije, po mom mišljenju, ne smeju da se degradiraju", rekla je Merkel.

Ocenjujući da će napori u borbi protiv globalnih problema "funkcionisati samo ako smo spremni na kompromise", ona je kao primer takve saradnje navela sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Japana koji stupa na snagu 1. februara, izveštava agencija AP.

Merkelova je naglasila da lideri moraju da rade protiv "fragmentacije međunarodne arhitekture", dodajući da je Nemačka privržena multilateralizmu, počev od zalaganja za jačanje EU, ali i šire od toga.

Nemačka kancelarka je priznala da planirani odlazak Britanije iz Unije predstavlja potres, ali je apostrofirala potrebu za bliskim odnosima i saradnjom čak i posle Bregzita.

Britanski list Gardijan je preneo da je Merkelova, u odgovoru na pitanje jednog novinara, odbila da kaže da li će se vratiti u Davos kada prestane da obavlja funkciju kancelara.

"Sa vama sam ovde danas, tako da treba da budete zahvalni na onom što imate", našalila se ona pre nego je napustila govornicu.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.