Meron se povukao

|   Info
Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove, naslednika Haškog suda, Teodor Meron povukao se iz žalbenog veća koje treba da presudi o žalbi bivšeg predsednika Republike Srpske.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet

To je uradio nakon što je Radovan Karadžić zatražio njegovo izuzeće zbog pristranosti jer je bio član veća koja su donosila presude u sličnim predmetima pred Haškim sudom.

Karadžić je nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina u BiH, podseća se u saopštenju.

Karadžić je traži izuzeće Merona nakon što su iz veća, koje odlučuje o njegovoj žalbi, isključena trojica sudija zbog pristranosti među kojima i Meron.

Meron je u odluci o povlaćenju napisao da bi u žalbenom postupku protiv Karadžića bio nepristran, ali da je odlučio da se povuće kako se ne bi odugovlačio postupak zahtevima za njegovim izuzeće.

Ameički sudija je u odluci citirao Karadžića koji je "uvažio Meronovu procesnu pravednost" i izuzetnu brigu za dobrobit osuđenog. Uvažio je i argument da se sudio u sličnim slučajevima niže rangiranih osoba tretira kao osnova za utvrđivanje pristranosti.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar