I Karadžić traži smenu Merona

|   Info
Haški osuđenik Radovan Karadžić, nekadašnji predsednik Republike Srpske, podneo je zahtev Mehanizmu za međunarodne krivične sudove (MICT) za smenu sudije Teodora Merona iz žalbenog postupka.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet

Karadžićev advokat Peter Robinson je u zahtevu naveo da Meron ne bi smeo da ostane član Žalbenog veća jer je u prethodnim postupcima u Hagu donosio određene zaključke u vezi s Karadžićem i zločinima počinjenim u Srebrenici, Sarajevu i opštinama u BiH, prenela je agencija Anadolija.

“Razumni posmatrač, koji ima sve informacije, mogao bi prihvatiti da je sudija Meron pristrasan, s obzirom da je samo čovek", navodi Robinson u zahtevu.

On je u podnesku uz ostalo naveo da bi Meron trebalo da bude smenjen i zbog toga što će, kako tvrdi, “mnogi u regionu preispitivati legitimitet presude ako sudija Meron ostane u Veću”.

Radovan Karadžić je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata, terorisanja i držanja u opsadi stanovnika Sarajeva i uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR. Na presudu su žalbe podneli i Karadžićevi advokati i haško tužilaštvo.

Inače, Mehanizam je nešto ranije ove godine udovoljio zahtevu hašog osuđenika Ratka Mladića o isključenju troje sudija iz žalbenog vijeća, među kojima i sudije Merona, zbog pristrasnosti. Mladić čeka presudu po žalbi pošto je 2017. godine prvostepeno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata u BiH, terorisanja stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar