Uticaj Rusije na sastav Veća

|   Info
Poslanik Donjeg doma ruskog parlamenta Pavel Dorohin izjavio je danas u Beogradu da Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ima mogućnost da utiče na sastav apelacionog veća koje odlučuje o žalbi na doživotnu kaznu zbog genocida, izrečenu u Hagu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.
Pavel Dorohin. Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet

Postoji mogućnost da novi sastav apelacionog veća drugačije proceni ono što je o Mladiću rečeno u Haškom tribunalu. Nadam se da će rešenje biti pravedno i da će Mladić biti na slobodi, naveo je Dorohin tokom predstavljanja knjige "General Mladić: Poslednja bitka, uspomene, intervjui, dokumenti", objavljene u Rusiji.

Dorohin je izjavio da su Mladića članovi Ruskog komiteta za njegovu zaštitu posetili četiri puta u Hagu.

U knjizi su opisani susreti sa Mladićem, njegove reči o tome kako je uhapšen. Opisan je i odnos Rusije prema Mladiću i srpskom narodu. U ličnosti Mladića se vidi kako se srpski narod borio, naveo je Dorohin.

On je izjavio da su članovi Komiteta predali knjigu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji je izneo pozitivno mišljenje.

Putin je pružio podršku formiranju Komiteta za lečenje Mladića, rekao je Dorohin.

Foto: YouTube printscreen

On je ocenio da je Mladić u Hagu ostao sam, kao borac protiv nepravde, ali da se "javno mnenje celog sveta promenilo".

Haški tribunal je postao instrument pritiska NATO na patriote, ali je Mladić pokazao da se može boriti protiv nepravde, izjavio je Dorohin.

Ruski istoričar Jelena Guskova je rekla da knjiga o Mladiću "predstavlja divnog čoveka, heroja i vojskovođu".

Želimo da ta dokumenta ostavimo budućem pokoljenju. Prvi put je Mladić ispričao kako je uhapšen, a predstavljena je i pozicija Rusije, izjavila je Jelena Guskova, uz konstataciju da je knjiga važna i za srpske patriote, pa će biti prevedena sa ruskog.

General VRS u penziji Petar Škrbić je naveo da Mladić nije bio zadovoljan Dejtonskim mirovnim sporazumom i da su ga pogađale tvrdnje da je srpski narod njegov talac.

Mladić je želeo da postane privrednik. Bio bi bolji privrednik za Republiku Srpsku nego što je general. Zamislite kako bi Republika Srpska izgledala da Mladić može slobodno za nju da se bori, rekao je Škrbić.

Mladićev sin Darko je ocenio da njegov otac ne bi bio živ bez podrške Rusije.

Darko Mladić je izjavio da njegov otac nije tražio da mu se ne sudi, već da ima fer suđenje.

Presuda protiv njega je papir bez i jednog dokaza. Ta činjenica sve više prodire u svet, rekao je Darko Mladić.

Uz ocenu da ne postoje žrtve njegovog oca, Darko Mladić je izjavio da su žrtve svi narodi u bivšoj Jugoslaviji, koju je NATO razbio posle pada Berlinskog zida.

Ako međunarodna zajednica želi pomirenje u regionu, onda je svaka žrtva ista. Ukoliko se želi mir, treba raditi suprotno od onoga što je radio tribunal, rekao je Darko Mladić.

Uz tvrdnju da je zdravlje njegovog oca pogoršano, Darko Mladić je izjavio da dokumenti ukazuju na nesavesno lečenje i da je Rusija zauzela stav da Ratko Mladić, bez obzira na to za šta je optužen, ima pravo na lečenje.