Karla Del Ponte: Još mnogo posla

|   Info
Bivša glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Karla del Ponte izjavila je da još ima mnogo posla da se uradi u pogledu kažnjavanja ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji.
Foto: YouTube printscreen

 

"Od balkanskog rata međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju pobedio je 160 lidera visokog vojnog i političkog ranga, ne one koji su počinili zločine, već one koji su sedeli za stolom i organizovali zločine", rekla je Karla del Ponte za Koha ditore, dodavši da postoje i oni koji su počinili te zločine i sa kojima međunarodni sistem treba da se
pozabavi.

Karla del Ponte je navela da misli da je bilo prilično preuranjeno priznanje Kosova, dodavši da nije pravedno to što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj na toj poziciji, preneo je portal Kossev.

"Haradinaj ne zaslužuje funkciju na kojoj se nalazi danas. Osudio ga je Haški tribunal, ali ga je na žalost Apelacioni sud oslobodio", rekla je Karla del Ponte.

Kosovo ima tu privilegiju da bude priznato kao država, što je, kako je rekla, bilo prilično preuranjeno.

"Takođe, kada smo započeli naše istrage, imali smo ogromne probleme, jer niko nije želeo da ove istrage radimo. I dalje treba da se vidi šta će biti na Kosovu i za mene je Kosovo još uvek pod znakom pitanja", ukazala je Karla del Ponte.

Jedna od najozbiljnijih optužbi tokom svog rada kao tužioca za zločine u bivšoj Jugoslaviji je žuta kuća u selu Veliko Gure u Burelu gde je, prema Karli del Ponte, bila tajna klinika koja se koristila za vađenje organa oko 300 srpskih civila koje je kidnapovala OVK.

"U toj žutoj kući pokušali smo da izvršimo istragu, ali to nismo mogli da učinimo. Zatim je usledio izveštaj Dika Martija Savetu Evrope koji je sve potvrdio. I sada postoji sud na Kosovu i nisam čula da je išta učinio i sumnjam da će se ovaj događaj rasvetliti", rekla je Karla del Ponte.