Karadžić traži privremenu slobodu

|   Info
Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od sudskog Mehanizma u Hagu da ga pusti na privremenu slobodu, do izricanja pravosnažne presude.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet

Na raspravi o stanju u postupku Karadžić je kao razlog naveo to što je izricanje presude, koje je bilo planirano za ovaj mesec, odgođeno zbog promene u Žalbenom veću.

Predsedavajući sudija Teodor Meron sam je sebe prethodno izuzeo iz postupka, pošto je to tražila Karadžićeva odbrana, a zamenio ga je sudija Ivo Rosa.

Karadžićeva odbrana zatražila je danas i da, zbog te promene, Žalbeno veće počne ispočetka većanje o presudi, iako je postupak prethodno ušao u završnu fazu.

Potvrđujući da će presuda Karadžiću biti izrečena iduće godine, sudija Vagn Johansen pozvao je branioce da svoj zahtev izlože u pisanom podnesku, uz podsećanje da je većanje sudija o presudi po pravilima suda poverljivo.

Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce.

Karadžić je uložio žalbu, ali su to učinili i tužioci koji traže da on bude osuđen i za genocid u još šest opština. Prvostepeno veće Karadžića je oslobodilo krivice po toj tački optužnice, navodi BIRN.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar