Meron: Presuda Radovanu Karadžiću 2019. godine

|   Info
Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Teodor Meron rekao je u Sarajevu da će presuda Radovanu Karadžiću biti donesena u prvom kvartalu sledeće godine i podsetio da je haško tužilaštvo optužilo 161 osobu, ali da to nije ni izbliza broj onih koji su počinili zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Izvor: Fonet

Meron danas boravi u svojoj poslednjoj poseti Bosni i Hercegovini u ovom svojstvu, a u obraćanju medijima pozvao je da kredibilitet Suda u Hagu ne treba gledati kroz profesionalno neslaganje između njega i sudije Žan-Kloda Antonetija jer se radi o pravnom neslaganju.

Kada je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio od sudije Antonetija da isključi Merona iz žalbenog postupka u tom predmetu, Meronu je bilo jasno šta će se dogoditi jer ga je taj sudija prethodno isključio iz postupka Mladiću i Meron je odlučio da se povuče, prenosi klix.ba.

U osvrtu na rad Tribunala u Hagu, Meron je podsetio da je haško tužilaštvo optužilo 161 osobu odgovornu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije i ocenio da je Tribunal imao stopostotni uspeh u privođenju tih osoba licu pravde.

Meron je rekao da 161 osoba nije ni približan broj onih koji su počinili različite zločine na području bivše Jugoslavije zbog čega je proces pozivanja na odgovornost potrebno nastaviti u svakoj od zemalja, u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Meron je pozvao nacionalne sudove da ubrzaju rad i objektivnijim i profesionalnijim učine procesuiranje počinilaca ratnih zločina. Meron je danas posetio Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Sarajevu i održao predavanje o temi „Mehanizam kao novi model međunarodnog krivičnog tribunala“ kojem su prisustvovali predstavnici vlasti, pravosuđa, stručne i akademske zajednice, međunarodnih organizacija kao i udruženja žrtava.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar