Presuda za ubistvo srpskih civila

|   Info
Sud Bosne i Hercegovine osudio je Izeta Arifovića na deset godina zatvora za ubistva civila srpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca, a Suada Smajlovića na godinu i dva meseca za skrnavljenje tela, preneo je RSE.
Foto: YouTube printscreen

 

Izvor: FoNet

Arifović je proglašen krivim za ubistva civila zarobljenih 12. jula 1992. godine u mestu Zalazje kod Srebrenice, koji su ranije predali oružje, kao i da je 21. juna 1992. u mestu Ratkovići kod Bratunca ubio Živana Prodanovića.

Presudom je Smajlović proglašen krivim da je pucanjem u tela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje, ali je oslobođen krivice da je učestvovao u ubistvima.

Veće Suda BiH je Amira Salihovića oslobodilo krivice za nezakonito hapšenje devet osoba nakon vojne akcije u Zalazju 12. jula 1992. i njihovo odvođenje u nepoznatom pravcu od kada nisu više viđeni.

Predsedavajući sudija Staniša Gluhajić je rekao da je Veće poklonilo veru ključnom svedoku Optužbe O2 i da je utvrdilo da su oštećeni imali status civila.

"Veće nije prihvatilo alibi Arifovića da je bio teško ranjen u to vreme i da se teško kretao, kao ni Smajlovića da nije bio u Srebrenici", rekao je Gluhajić.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.