Minimum 15 godina staža ostaje uslov za starosnu penziju

|   Info
Bivši zaposleni koji nisu uspeli da u radnoj knjižici skupe najmanje 15 godina radnog staža, i isto toliko uplaćenog penzijskog, a imaju više od 65 godina života, ne mogu dobiti penziju.
Foto: KCN, Ružica Simonović


Izvor: ekapija.com

To znači da ni oni koji imaju 14 i po godina penzijskog staža, a navršili su 65 godina ni na koji način naknadno ne mogu uplatiti pola godine penzijskog staža koji im nedostaje da bi zadovoljili osnovni kriterijum za penzionisanje - minimum od 15 godina penzijskog staža, prenosi eKapija.

U Fondu PIO objašnjavaju da je Zakonom o PIO pro­pisano da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Ne može samostalno uplaćivanje doprinosa

Zbog sukcesivnog pomeranja uslova za žene, u ovoj godini one stiču pravo na starosnu penziju s navršene 62 godine života i opet najmanje 15 godina penzijskog staža. U staž osiguranja računa se vreme koje je osiguranik proveo na radu po osnovu kojeg je bio obavezno osiguran i za koje je uplaćen doprinos za PIO.

Posle navršenih 65 godina svojstvo osiguranika se može steći samo uključivanjem u obavezno osiguranje, ali nikako se ne može nedostatak godina penzijskog staža nadoknaditi samostalnom uplatom. Zakon o PIO omogućava osobama koje nisu uključene u obavezno osiguranje da same uplaćuju doprinos za PIO po osnovici koju izberu, ali to važi ukoliko imaju manje od 65 godina.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar